Komentar stručnjaka

Lani je zabilježen najveći rast cijena nekretnina u posljednjih 10 godina

Prva polovica godine je polugodište koje je zabilježilo najveću stopu rasta cijene stambenih nekretnina od samostalne Hrvatske
Zadarski kvart Vostarnica u sumrak
 Jure Mišković / CROPIX

Nakon što su prikupljeni svi podaci o transakcijama u 2019., možemo konačno i donijeti zaključak o vrlo dinamičnoj godini tržišta nekretnina, s najvećim rastom cijena u posljednjih 10 godina.

Prva polovica godine je polugodište koje je zabilježilo najveću stopu rasta cijene stambenih nekretnina od samostalne Hrvatske. BN indeks u tom je razdoblju narastao gotovo 6%, a cijela godina zaključena je s godišnjim rastom od 9,2%.

Jasno se uočava i usporavanje prometa na tržištu, uslijed vrlo često nerealnog rasta traženih cijena. Realizirane su vrijednosti ipak niže. Uočava se i sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena, koja je sada gotovo 10%, a na početku 2019. godine razlika između traženih i postignutih cijena iznosila je 7%.

Treba upozoriti da se tržište nekretnina ne može jednako promatrati na cijelom teritoriju Hrvatske, jer su razlike zaista velike, kao i uzroci koji utječu na tržište.

Osim niske kamate na kredite, nikakvih prinosa na štednju, i slabog oporezivanja turističkog iznajmljivanja, što potiče kupnju nekretnina pogodnih za turističko iznajmljivanje, na rast cijena jasno utječu i državne subvencije. To se dobro vidi na rastu cijena u mjesecima prije samog isteka roka za prijavu na njihovo korištenje.

Nastavit će se i dalje rast cijena, ali po bitno manjoj stopi, a posebno se to odnosi na rabljene nekretnine. Tržište će se u 2020. godini ipak usporavati i polako grabiti prema novom tržišnom ciklusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:15