Spas u zadnji čas

Kraj agonije za čuveni trgovački lanac? Javio se milijarder koji ga želi spasiti...

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

7.2.2019. u 8:37

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

7.2.2019. u 8:37

A woman looks at food items inside a store of Spanish discount grocer DIA in Las Rozas, near Madrid, December 16, 2014. DIA is sprucing up its stores and food range as it seeks to cash in on an economic recovery and grab customers from mid-market rivals. The bag reads in Portuguese,
Sergio Perez / REUTERS

Dia u Madridu

Ruski milijarder Mikhail Fridman želi spasiti propali španjolski trgovački lanac Dia za što je ponudio nešto više od 400 milijuna eura. Iako je riječ o spašavanju, to bi zapravo bio priličan popust budući da je prije godinu dana taj lanac bio procijenjen na 2,7 milijarde eura, piše Financial Times.

Fridmanova kompanija LetterOne (L1) već posjeduje 29 posto Dia-e, a milijarder bi ostatak htio kupiti za 0,67 eura po dionici, što je gotovo 85 posto jeftinije u odnosu na cijenu po kojoj je platio svoj postojeći udjel. No, u međuvremenu je Dia ostao bez članice Uprave, direktor kompanije čak je dvaput smjenjivan, predviđanja o zaradi su prepravljana, dividenda je potonula, a zbog duga se srozao na kategoriju 'smeća'. Protekle je godine španjolski Dia izgubio vrtoglavih 90 posto tržišne vrijednosti te je zabilježio 1,4 milijarde eura neto gubitka.

Samo nakon objave ove vijesti, dionice španjolskog lanca skočile su više od 70 posto. Za pad popularnosti trgovačkog lanca s više od 7.400 dućana diljem Španjolske, Portugala, Brazila i Argentine, krivi se veća rastrošnost potrošača nakon izlaska iz krize. Uz to, Dia se nikad nije prilagodio novim trendovima pa su ga prestigli lanci poput Mercadone i Lidla.

- Dia nikad nije odgovorio na zahtjeve potrošača, smatra Stephan DuCharme, generalni direktor L1. Stoga je, kako je naveo, prodaja lanca čak upola manja od njegovih konkurenata.