Neobični obračun

Korisnica dobila bizaran račun za struju: 'Nisam načisto što napraviti. Stvar je principa'

Nekima popuštaju svašta, velike iznose i dugove, a maloga čovjeka tlače zbog sitnarija, kaže savjetnik za energiju
Ilustracija računa i sporni račun čitateljice u kvadratu
 Srdjan Vrancic / CROPIX/Čitateljica

Kada je čitateljica Slobodne Dalmacije dobila račun za struju, konkretnije obračun od 31. svibnja 2019. do 30.11. 2019. godine nije znala što bi s njim napravila. Odlučila ga je, na početku ove priče, ipak ignorirati.

Kad su kune u pitanju, država ne prašta. Tako je i u HEP-u, pokušavaju građanima naplatiti i najmanji iznos za svoje usluge. Naime, HEP Elektra poslala je račun Splićanki (podaci poznati redakciji) za obračunsko razdoblje u kojem je nastala razlika od jedne lipe koju je trebalo nadoplatiti.

Kao potrošač inače uredno podmiruje sve svoje obveze plaćanja računa, nije imala problema s HEP-om, no eto, zadnja uplatnica stigla je takva kakva je.

Nije kontaktirala HEP Elektru, nego je zvala novinare.

- A što mi oni mogu kazati. Ma ne bi im iz principa platila. Pa jesu li mogli famozni iznos od jedne lipe nadodati na sljedeću uplatnicu. Cijela ova priča sad mi je već pomalo smiješna. Pa koštala bi me samo provizija nekoliko kuna - kazuje naša sugrađanka.

Jasno je kao dan da se za svako plaćanje obično naplaćuje naknada u visini koja ovisi o tome gdje se plaća Najjeftinije je preko internetskog bankarstva, ali čitateljica nije na 'ti', kako kaže, s tim pustim modernim tehnologijama.

Čitateljica
Račun čitateljice iz Splita

- Uostalom, zašto bi ja morala plaćati preko interneta. Neću - kaže pomalo ljutita pa nastavlja:

- Nije stvar toga gdje ću proći glatko pri plaćanju naknade, riječ je o sasvim drugoj stvari. Jedna lipa? Pet puta sam gledala u račun - kaže ona.

Nenad Kurtović, savjetnik za energiju udruge Splitski potrošač kaže pak sljedeće:

- Nekima popuštaju svašta, velike iznose i dugove, a maloga čovjeka tlače zbog sitnarija - kaže Kurtović.

S obzirom na to da ovaj račun šalje HEP Elektra koja opskrbljuje krajnje kupce iz kategorije kućanstva, u okviru univerzalne usluge kao javne opskrbe prema reguliranim uvjetima, mogli bi biti i malo obazriviji i fleksibilniji, pojašnjava.

Da je račun stigao od HEP Opskrbe, koja nema obvezu javne usluge i opskrbljuje krajnje kupce prema ugovorenim uvjetima, onda dobro, shvatio bih njihove obveze, pojašnjava.

- HEP Elektri se neće ništa dogoditi da su prebacili ovu jednu lipu za sljedeći obračun, a gospođi stvaraju dodatne troškove - dodaje Kurtović.

- Nisam načisto što napraviti. Još ću malo gledati u račun, i smijati se - zaključuje sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 11:17