Nevjerojatne cijene

Koliko danas koštaju igračke iz djetinjstva: Pokemon karte prodaju se za 2 milijuna dolara

Donosimo pregled cijena onih najpopularnijih igračaka koje se trenutno mogu naći na internetu
Tamagotchi
 Profimedia, TEMP Rex Features

Odrastanje krajem 80-ih i tijekom 90-ih godina mnogi će opisati kao vrijeme kada su se djeca igrala na ulici, a nisu kao danas sjedila cijeli dan ispred računala. No, to nije potpuno točno. Istina, bili smo na ulici od jutra do mraka, ali u naše vrijeme pojavio se Game Boy, Sega igrica, Tetris, ali i tada mega popularni Tamagotchi. Svi smo htjeli imati svoj primjerak i elektronski uređaji tada su se nabavljali preko rođaka, susjeda ili prijatelja koji su bili u inozemstvu, a kada su igračke konačno stigle nitko nije bio sretniji.

Gledajući iz današnje perspektive, to su igračke koje se ne mogu ni po čemu mjeriti s igračkama i igricama koje danas postoje na tržištu, ali prva priznajem da i dan danas, kada me uhvati želja, izvadim svoj sivi Game Boy i odigram najbolju igricu svih vremena - Super Mario.

Znam da ima mnogo onih koji bi napravili isto, ali ne znaju gdje su im stvari iz djetinjstva završile. I tako sam u znatiželji pogledala na eBay-u koliko naše igračke danas vrijede i potpuno se šokirala. Riječ je o ciframa koje su veće od prosječnih hrvatskih plaća, a mi vam donosimo pregled cijena onih najpopularnijih igračaka koje se trenutno mogu naći na eBayu i sličnim stranicama za preprodaju.

Original Game Boy

Kada je ova prijenosna konzola izašla na tržište, svako dijete ju je htjelo imati. Plakali smo i kumili roditelje da nam nabave Game Boy. Koliko su tada koštali većina se ni ne sjeća, ali cijena mu je bila oko 150 - 160 njemačkih maraka. Danas ga možete naći i za tu cijenu, što je otprilike 80 eura, no to vrlo vjerojatno znači da ćete kupiti Game Boy koji nije u najboljem stanju.

, Image: 132532880, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Na internetu se originalni Game Boy, koji još uvijek ima svoju kutiju, a nije nimalo ili tek nekoliko puta korišten može kupiti po cijeni iznad 2 tisuće dolara. Oni korišteni, ali koji i dalje imaju svoje mjesto u originalnoj plastičnoj kutiji kreću se oko 500 dolara, dok cijena Game Boya koji dobro radi, ali iza sebe ima 25 godina utakmica u nogama, iznosi otprilike 100 dolara. I naravno morate uzeti u obzir da na svaku navedenu cijenu, svih igračka koje smo potražili, morate platiti poštarinu koja je rijetko jeftinija od 30 dolara.

Polly Pocket

Kada se nedavno na internetu pojavio članak o tome da je sve veća potražnja za igračkicama Polly Pocket, sve su moje prijateljice, uključujući i mene, pretraživale svoje kutije ne bi li našle svoje stare Polly Pocket figurice. Naime, ove minijature, s kojima su se djevojčice u 90-ima neprestano igrale danas postižu cijenu iznad 1000 dolara. Na eBayu smo pronašli rijedak set, zapakiran i neotvoren koji košta 1250 dolara. Manji Polly Pocket setovi koštaju između 500 i 600 dolara, dok džepni setovi postižu cijenu između 100 i 200 dolara. Naravno, cijena se diže zbog poštarine.

, Image: 354019151, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Polly Pocket igračka jedna je od popularnijih na internetu

Sega Sonic the Hedgehog

Kada je tvrtka Sega na tržište izbacila igricu Sonic the Hedgehog djeca se nisu mogla 'odlijepiti' od televizora. Mali Sonic i njegove avanture potpuno su zaludile klince koje su popodneva provodili jedni kod drugih i natjecali se se tko će imati bolji rezultat. Na eBayu možete pronaći kolekciju Sonic the Hedgehog video igrica za 4 000 dolara, a samo figurice Sonica se prodaju za 2000 dolara.

Tamagotchi

Električni ljubimac kojeg smo svi imali. Morali smo ga hraniti, paziti i maziti, a naši roditelji nisu vjerovali o kakvim je tehnologijama riječ. Nedavno su Tamagotchi ljubimci doživjeli ponovni uspon, a oni prvi, koji dolaze iz 1996. i 1997. godine u originalnom pakiranju prodaju se za 4000 dolara, no može ih se naći i za 1000 dolara. Nažalost, europske verzije ove japanske igrice imaju mnogo manju cijenu, otprilike 100 dolara.

Totally hair Barbie

Vintage Barbie postižu stvarno enormne cijene na aukcijama, no u vrijeme Game Boya i Sonica, sve su djevojčice htjele imati 'barbiku s kosom do poda'. Dolazila je u varijanti plavuše i brinete i imala je šarenu mini haljinu. I bila je apsolutni hit. Dana se pakiranje plave Barbie s Kenom prodaje za 500 dolara, dok je cijena brinete i Kena nešto niža, 140 dolara. Kada govorimo o samostalnom pakiranju Totally hair Barbie cijena se kreće oko 150 dolara, naravno plus poštarina.

Pokemon Cards

Pokemoni su doživjeli 'ustanak iz mrtvih' kada se 2016. pojavila Pokemon Go igrica za mobitele, a to je uvelike utjecalo i na formiranje cijena karata koje su se skupljale prije 20 godina. Deset rijetkih Pokemon karata, u odličnom stanju, danas se prodaju za nevjerojatna 2 milijuna dolara. Da, dobro ste pročitali. 10 karata iz 1997. vrijedi 2 milijuna dolara. No, i pojedinačne karte dosežu nevjerojatne cijene. Primjerice, karta Pikachua kreće se oko 75 tisuća dolara, a Charizarda 50 tisuća dolara. Imate li vi koju u ormaru?

Furby

Krzneni prijatelj, kako su ga oglašavali, sve nas je podsjećao na Gremlina i svi smo ga htjeli imati. Ljubimac robot, Furby se i dalje može naći na tržištu, no oni originalni iz 1998. godine dostižu cijenu do 1000 dolara.

Magic the Gathering

Ove jako stare i popularne karte ne prodaju se toliko skupo kao Pokemon karte, no ako ih imate negdje u kući i dalje možete dobro zaraditi njihovom prodajom. Magic karte prodaju se i za 2000 dolara, iako je prosječna cijena ovih karata 500 dolara.

Troll Dolls

Sjećate se malih trolova sa šarenom kosom? E ti trolovi su vrlo tražena roba. Njihova je cijena, posebno onih rijetkih i iz 80-ih godina, 1000 dolara, dok im je prosječna cijena između 200 i 500 dolara. Na njihovu cijenu uvelike utječe godina proizvodnje i naravno, u kojem je stanju igračka.

Tetris

Konzola na kojoj ste danonoćno i bilo gdje mogli igrati Tetris bila je popularna, no danas zaista više nije. Iako ima nostalgičnu notu, njena cijena nije veća od nekoliko dolara. Ako želite imati ovu 'stvarčicu' kod kuće kako bi vas podsjećala na djetinjstvo, možete ju kupiti preko eBaya za 2 dolara.

Sutterstock
Igrica tetris može se kupiti već za 2 dolara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:31