Signalitics

Ključni događaji u tjednu iza nas: rast prinosa američkih obveznica obilježio tjedan

1. Američki 10-godišnji prinos probio razinu od 3,0%

Američki 10-godišnji prinos u toku prethodnog tjedna je probio 3,0% te time dosegnuo najvišu vrijednost u protekle četiri godine. Nedavni snažni uzlazni pritisci na američke prinose uzrokovani su rastom inflatornih očekivanja uslijed povećanja trgovačkih sankcija koje dovode do rasta cijene sirovina, te fiskalne ekspanzije u SAD-u.

Potonje je uzrokovalo privremene snažne korekcije na dioničkom tržištu budući da rast prinosa implicira više troškove korporativnog zaduživanja te posljedični pad profitabilnosti. Dodatno, po višoj razini prinosa investitori su skloniji ulaganju u američke obveznice.

Pritom smatramo kako su investitori ipak pretjerano zabrinuti oko rasta prinosa budući da su objave zarada američkih korporacija u prvom kvartalu uvelike nadmašile tržišna očekivanja. Istovremeno, američke kompanije raspolažu sa dovoljno zaliha gotovine da im nije potrebno snažnije zaduživanje što implicira da se učinak rasta dugoročnih prinosa neće snažnije reflektirati na troškove u kratkom roku.

2. Čelnik Europske centralne banke (ECB) Mario Draghi upozorio na usporavanje eurozone

U proteklom je tjednu održan sastanak ECB-a na kojem su sve referentne kamatne stope zadržane nepromijenjenim na rekordno niskim razinama. Prema dosadašnjem planu ECB namjerava provoditi mjesečni otkup obveznica po stopi od 30 milijardi eura do rujna ove godine, pri čemu je Draghi na press konferenciji nakon prošlotjednog sastanka propustio dati daljnje smjernice monetarne politike.

Istovremeno, Draghi je na press konferenciji izrazio određene zabrinutosti vezano uz nedavne objave ekonomskih indikatora za eurozonu koji upućuju na umjereno usporavanje ekonomske aktivnosti nakon snažnog rasta u 2017. godini što je uvelike pripisano privremenim faktorima kao što su hladnije vrijeme, štrajkovi i nešto kasniji Uskršnji blagdani. No i tada, istaknuto je kako je usporavanje vidljivo diljem sektora i zemalja eurozone što zahtijeva pozornije promatranje u narednom periodu.

ECB pritom zadržava stajalište kako je postojeća jačina gospodarstva eurozone u skladu s očekivanim približavanjem inflacije njenom srednjoročnom cilju od 2% u srednjem roku. U svijetlu navedenog zadržavamo naša očekivanja završetka mjesečnog programa otkupa obveznica do kraja ove godine, dok prvo podizanje kamatnjaka očekujemo tek krajem sljedeće godine.

3. Pad tečaja EUR/USD

Tečaj EUR/USD zabilježio je znatne silazne pritiske u toku prethodnog tjedna pri čemu se par spustio na najniže razine od početka siječnja. Ovakvo kretanje tečaja prije svega je posljedica rastućih američkih prinosa u toku tjedna ali i nešto pesimističnije retorike ECB-a u vidu opozoravanje na moguće usporavanje rasta eurozone što bi impliciralo kako će ECB dulji vremenski period nastaviti provoditi ekspanzivne mjere monetarne politike.

Pad tečaja u skladu je s našim očekivanjima snažnije američke valute u narednom periodu uslijed daljnje divergencije monetarnih politika Fed-a i ostalih vodećih centralnih banaka te izgledno snažnije repatrijacije dobiti uslijed poreznog rasterećenja što će rezultirati višom potražnjom za američkim dolarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:53