Svjetska tržišta

Na Wall Streetu S&P 500 porastao, Dow Jones pao, azijski ulagači oprezni

U fokusu su i dalje poslovna izvješća kompanija, a većina njih objavljuje dobre rezultate
Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući nadi ulagača u pozitivan ishod trgovinskih pregovora između američke vlade i Kine te članica NAFTA-e, no trgovalo se oprezno jer mnoge kompanije upozoravaju na rast troškova poslovanja.

Dow Jones oslabio je 64 boda ili 0,27 posto, na 24.099 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,25 posto, na 2.654 boda, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 7.130 bodova.

U fokusu ulagača i dalje su poslovna izvješća kompanija, a većina njih objavljuje bolje rezultate nego što se očekivalo.

Dosad je više od 50 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle više od 24 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tri tjedna očekivali rast od 18,4 posto.

Radi se o najvećem skoku zarada u posljednjih sedam godina, zahvaljujući snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

No, posljednjih dana tržište je izgubilo na zamahu jer mnoge kompanije upozoravaju da im rastu troškovi poslovanja kako zbog nedavnog uvođenja carina na aluminij i čelik, tako i zbog toga što su cijene nafte dosegnule najviše razine u četiri godine.

Osim što bi rast troškova polovanja mogao nagristi zarade kompanija u idućem razdoblju, ulagači se plaše da bi jačanje inflacije moglo navesti američku središnju banku Fed na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa.

„Postoji određena razina strahovanja na tržištu. No, čini se da se nazire pozitivan ishod trgovinskih pregovora“, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Prije nekoliko tjedana tržište je bilo pod pritiskom trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i prijetnjama uvođenjem carina, no posljednjih dana iz američke vlade stižu umirujući tonovi kako o razgovorima s kineskom stranom, tako i pregovorima između SAD-a i Kanade te Meksika, članicama Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Nada ulagača u pozitivan ishod tih pregovora podržala je jučer rast tržišta dionica.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, a vrijednost dolara prema košarici valuta kreće se oko najviše razine u gotovo četiri mjeseca dok se čekaju poruke sa sjednice čelnika američke središnje banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:57