Tehnički problemi

Jučer je pala Zagrebačka burza, ali milijunske promete zabilježile su četiri dionice

Redovni promet dionicama iznosio je oko 6,5 milijuna kuna
Zagrebačka burza
 Siniša Sunara / CROPIX

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa, koji jučer nisu osjetnije oscilirali, s obzirom da se zbog tehničkih problema na burzi trgovalo tek nešto više od sat vremena.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,26 posto, na 1.588 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,24 posto, na 983 boda.

Među sektorskim indeksima, najveći pad zabilježio je Crobexturist, 2,44 posto, dok je najviše porastao indeks prehrambenog sektora, 1,10 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 6,5 milijuna kuna, iako se zbog tehničkih problema veći dio dana nije trgovalo.

„S obzirom na to da se jučer trgovalo samo nešto više od sat vremena, promet i nije bio loš, a u takvom, skraćenom trgovanju milijunske promete zabilježile su četiri dionice“, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet, 1,2 milijuna kuna, bio je ostvaren dionicom HT-a, kojoj je cijena snižena 0,30 posto, na 166,50 kuna.

S prometom od oko 1,18 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Riviere, pri čemu je pojeftinila 1,22 posto, na 24,30 kuna.

Milijunski prometi ostvareni su i povlaštenom te redovnom dionicom Adris grupe. Pritom je povlaštenima cijena stagnirala na 390 kuna, dok je redovnoj dionici cijena pala 3,57 posto, na 432 kuna.

Na Zagrebačkoj se burzi jučer trgovalo s ukupno 31 dionicom, pri čemu je njih 11 zabilježilo rast cijene, 10 pad, dok cijene 10 dionica nisu zabilježile promjene.

„I danas očekujemo stagnaciju Crobexa, dok bi idućih dana na tržište mogli utjecati poslovni rezultati domaćih kompanija“, zaključuje Roman Rinkovec.

I na svjetskim se burzama posljednjih dana trguje mirnije nego prethodnih tjedana, pa burzovni indeksi ne osciliraju tako oštro dok se čeka vrhunac širenja koronavirusa i postupno ponovno otvaranje gospodarstava, koja su tjednima bila blokirana zbog strogih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:40