Sulude ponude

Još jedan mediteranski grad na prodaju nudi kuće i stanove po cijeni šalice kave

Za razliku od ostalih vlasti Bivona, od budućih građana traže da u kupljenu nekretninu investiraju 2.750 dolara
Panorama grada Bivona
 Markos90 / Wikimedia

Posljednjih godina brojni talijanski gradovi kako bi stali na kraj negativnom demografskom trendu na prodaju su stavili kuće i stanove za cijenu šalice kave.

Nakon što su vlasti Zungolije, Mussomelie i Sambuce nekretnine davali za jedan euro, a Cammarata neke nudio i potpuno besplatno, ovoj skupini pridružio se i grad Bivona. Smješten na sjevernom dijelu Sicilije, ovaj mali gradić 2009. godine brojio je svega 4.000 stanovnika, a sada kako i ostali zbog vala iseljavanja bilježi sve manji broj stanovnika.

- U posljednjih 40 godina naše stanovništvo se prepolovilo, sada imamo samo 3.800 stanovnika”, rekla je Angela Cannizzaro, savjetnica za kulturu u Bivoni.

Za razliku od ostalih vlasti Bivona, od budućih građana traže da u kupljenu nekretninu investiraju 2.750 dolara u periodu od četiri godine. Također svima onima koji su spremni za desetak oronule kuće izdvojiti veći iznos od 1 dolara vlasti su pripremile i paket poreznih olakšica.

- Želimo našem mjestu vratiti stari sjaj koji datira još iz doba renesanse kada je u Bivoni živjelo 8.000 ljudi, a to je bio procvat feudalnog vojvodstva koje je blagoslovio car Karlo V”- istaknula je Cannizzaro.

Iskustva kupaca

Iako većina ovih ponuda zvuči potpuno nerealno, svjedočanstva ljudi za koji su se odlučili na kupovinu jedne takve nekretnine govore suprotno.

Jedan od prvih kupaca kuće za jedan dolar u gradiću Mussomeli bilo je francuski par Guihot. Kako navodi CNN, Morgane Guihot i njen suprug za ovu ponudu čuli su putem medija, ali nisu znali da se prilikom preuzimanja ključeva obvezuju i na renovaciju kuće.

- Iako u početku nismo znali da nekretninu morao obnoviti, to nam nije smetalo. Oboje smo umjetnici i bavimo se restauriranjem, te smo većinu posla bez većih problema napravili sami – objasnila je Morgane Guihot.

Kuću u ovom malom gradiću za sada će koristiti isključivo za vrijeme godišnjeg odmora, no ističu da unatoč svim natpisima u medijima s procesom kupovine i prijepisa nekretnine nisu imali nikakvih problema.

Nešto veći iznos za kuću u istom gradu izdvojio je belgijski biznismen Patric Janssen. Kako ističe, nije želio kupiti potpuno staru i derutnu nekretninu.

- Iskreno, nismo kupili kuću za euro. Pokazali su nam ukupno 25 kuća, od kojih su neke bile u jako lošem stanju, pa smo na kraju kupili trosobnu kuću od 10 tisuća eura i još nešto novca uložili u njezinu obnovu – kazao je Janssen.

Za razliku od njih Amerikanac Kenny Sanchez, do svoje nekretnine u Zungoliji nije došao tako lako.

- Proces je bio prilično dug. Prvo smo čekali mjesecima čekali na odluku grada o dodjeli kuće, a sada i dalje muku mučimo s papirologijom – kazao je.

Uz to Sanchez ističe kako je po njegovom sudu rok od tri godine za renovaciju kuće ipak prekratak, te da je grad trebao dati dulji rok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:33