Veliki projekt

Jedan od najbogatijih gradova EU potrošio gotovo milijardu eura na nacionalizaciju stanova

Kod većine stanova se radi o subvencioniranim stanovima za siromašnije obitelji
Ilustracija, Berlin
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Grad Berlin otkupio je od jedne kompanije za trgovanje nekretninama preko 6.000 stanova koji su nekad pripadali gradu kako bi se smanjio pritisak na berlinskom tržištu stanova, priopćeno je u petak.

"Kupnjom 6.000 stanova dovršavamo najveći projekt povratnog otkupa stanova u povijesti Berlina", rekla je senatorica Berlina zadužena za stanogradnju, urbanizam i razvoj grada, Katrin Lompscher (Ljevica).

Stanovi su za 920 milijuna eura otkupljeni od fonda za nekretnine Ado Properties iz Luksemburga, koji je ove stanove od grada Berlina kupio 2015.

Radi se o nekretninama izgrađenim na području tadašnjeg Zapadnog Berlina u poslijeratnom razdoblju.

"Greške koje smo u prošlosti počinili prodajom državnih stanova više ne možemo ispraviti, ali stanarima zato možemo jamčiti sigurnost da stanarine neće rasti", rekla je Lompscher.

Kod većine stanova se radi o subvencioniranim stanovima za siromašnije obitelji.

Cijene nekretnina i stanarina u Berlinu su posljednjih godina doživjele nagli porast. Stanje je kritično posebno u segmentu socijalnih stanova.

Predstavnici desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) kritizirali su otkup stanova.

"To je bačen novac. Time nije izgrađen niti jedan novi stan. Potrebna nam je stanogradnja, a ne nacionalizacija", priopćio je AfD za Berlin.

Porast cijene stanova, koji se bilježi i u drugim gradovima, najizrazitije se očituje u Berlinu, gdje su se cijene posljednjih godina drastično povećale. Godine 2011. cijena kvadratnog metra za stan od 60 kvadrata iznosila je 1.400 eura, a 2018. 4.000 eura.

Eksploziju cijena na njemačkom tržištu nekretnina koja se zbiva posljednjih godina stručnjaci povezuju s povoljnim gospodarskim stanjem te prije svega s niskim kamatama za stambene kredite, što je povećalo ulaganja u nekretnine.

Prema procjenama njemačke vlade, kako bi se ublažio pritisak na tržište nekretnina godišnje bi trebalo biti izgrađeno 350 do 400 tisuća novih stanova, ali je prošle izgrađeno tek oko 280.000.

Pritisak na tržište stanova, pogotovo u socijalnom sektoru, dodatno je pogoršala migracija izbjeglica iz siromašnijih dijelova Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:44