Veliki projekt

Jedan od najbogatijih gradova EU potrošio gotovo milijardu eura na nacionalizaciju stanova

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.9.2019. u 15:19

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.9.2019. u 15:19

Cars pass the junction between Proskauer Street and Frankfurter Allee in Berlin April 20, 2015. Some 70 years on from the Battle for Berlin, instrumental in the end of World War II, Reuters photographer Fabrizio Bensch unearthed pictures by Red Army photographer Georgiy Samsonov, showing his portrayal of a city laid siege. Bensch bought an exactly equivalent FED camera, a Soviet copy of the German-made Leica II, choosing to use black and white film to capture images of the self-same locations he detected his way to in modern-day Berlin. REUTERS/Fabrizio Bensch - GF10000078763
Fabrizio Bensch / REUTERS

Ilustracija, Berlin

Grad Berlin otkupio je od jedne kompanije za trgovanje nekretninama preko 6.000 stanova koji su nekad pripadali gradu kako bi se smanjio pritisak na berlinskom tržištu stanova, priopćeno je u petak.

"Kupnjom 6.000 stanova dovršavamo najveći projekt povratnog otkupa stanova u povijesti Berlina", rekla je senatorica Berlina zadužena za stanogradnju, urbanizam i razvoj grada, Katrin Lompscher (Ljevica).

Stanovi su za 920 milijuna eura otkupljeni od fonda za nekretnine Ado Properties iz Luksemburga, koji je ove stanove od grada Berlina kupio 2015.

Radi se o nekretninama izgrađenim na području tadašnjeg Zapadnog Berlina u poslijeratnom razdoblju.

"Greške koje smo u prošlosti počinili prodajom državnih stanova više ne možemo ispraviti, ali stanarima zato možemo jamčiti sigurnost da stanarine neće rasti", rekla je Lompscher.

Kod većine stanova se radi o subvencioniranim stanovima za siromašnije obitelji.

Cijene nekretnina i stanarina u Berlinu su posljednjih godina doživjele nagli porast. Stanje je kritično posebno u segmentu socijalnih stanova.

Predstavnici desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) kritizirali su otkup stanova.

"To je bačen novac. Time nije izgrađen niti jedan novi stan. Potrebna nam je stanogradnja, a ne nacionalizacija", priopćio je AfD za Berlin.

Porast cijene stanova, koji se bilježi i u drugim gradovima, najizrazitije se očituje u Berlinu, gdje su se cijene posljednjih godina drastično povećale. Godine 2011. cijena kvadratnog metra za stan od 60 kvadrata iznosila je 1.400 eura, a 2018. 4.000 eura.

Eksploziju cijena na njemačkom tržištu nekretnina koja se zbiva posljednjih godina stručnjaci povezuju s povoljnim gospodarskim stanjem te prije svega s niskim kamatama za stambene kredite, što je povećalo ulaganja u nekretnine.

Prema procjenama njemačke vlade, kako bi se ublažio pritisak na tržište nekretnina godišnje bi trebalo biti izgrađeno 350 do 400 tisuća novih stanova, ali je prošle izgrađeno tek oko 280.000.

Pritisak na tržište stanova, pogotovo u socijalnom sektoru, dodatno je pogoršala migracija izbjeglica iz siromašnijih dijelova Europske unije.