Nezgodna investicija

Japanski milijarder Masayoshi Son izgubio više od 130 milijuna dolara na Bitcoinu

Nedugo nakon Sonovog ulaganja, vrijednost ove poznate kriptovalute zabilježila je najveći pad u svojoj povijesti.
Masayoshi Son
 Profimedia, Alamy

Japanski milijarder i osnivač SoftBanka i Vision Funda, Masayoshi Son, izgubio je više od 130 milijuna dolara na tržištu kriptovaluta.

Drugi najbogatiji Japanac, ovaj nespretni poslovni pothvat napravio je u prosincu 2017. godine na nagovor Petera Brigera, supredsjedatelja Fortress Investment grupe. U tom periodu Bitcoin je bio na svom vrhuncu, a njegova vrijednost tada je procijenjena na 20.000 dolara.

Nedugo nakon Sonovog ulaganja, vrijednost ove poznate kriptovalute zabilježila je najveći pad u svojoj povijesti. Tako je, što zbog pada vrijednosti, što zbog prodaje udjela po nižim cijenama, ovaj poduzetnik ostvario velike gubitke.

Iako Son slovi za jednog od najvećih svjetskih tehnoloških investitora, koji je poznat po brzim i riskantnim investicijama, koje su mu se u velikoj mjeri do sada i isplatile, čini se kako će mu ovo nepromišljeno ulaganje ipak malo naštetiti ugledu, piše Wall Street Journal.

Inače, ovaj 'najmoćniji ulagač svijeta' kako ga mnogi nazivaju, poznatiji kao pokretač Vision Funda, koji je u kratko vrijeme svoga postojanja, izrastao u jedan od najvažnijih financijaša startupa u svijetu. Vision Fund dosad je investirao u 24 kompanije, a vrijednost njegovih ulaganja procjenjuje se na čak 30 milijardi dolara. Među kompanijama u koje je investirao su i Arm, WeWork, Nvidia, Fanatics, Improbable, Auto1, Compass, OYO Rooms, Wag!, Plenty, Mapbox i Brain Corp. Popis tu, međutim, nije ni približno gotov. Vision Fund ulaže u kompanije diljem svijeta, posebno u europske i azijske. Njegov je kapital prisutan u raznim djelatnostima - od IT sektora, preko osiguranja, biotehnologije i automobila, pa do nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:19