Signalitics

Investitori čekali sastanak Trumpa i Kima, europski i američki indeksi rastu

Dok su strani investitori fokusirani na sastanak SAD-a i Sjeverne Koreje, Crobex je u crvenom teritoriju
Donald Trump
 Yuri Gripas / REUTERS

Europski i američki dionički indeksi tjedan su započeli u umjereno pozitivnom tonu pri čemu su investitori očito zanemarili uznemirujući sastanak zemalja G7 koji se održao ovaj vikend. Investitori prebacuju fokus na današnji sastanak američkog predsjednika Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kima u Singapuru. Prema posljednjim informacijama, dvoje čelnika potpisalo je sporazum te su naglasili kako prošlost ostavljaju iza sebe. U svojoj izjavi, Trump je dodatno naglasio kako je izrazito zadovoljan sastankom te kako je postignut značajan napredak.

Podsjetimo, sastanak G7 je naglasio već poznate diskrepancije glede protekcionističke trgovinske politike koju podržava SAD-a te ostalih zemalja koje su sudjelovale. Pritom je američki predsjednik Trump odbio potpisati zajedničku izjavu te je zaprijetio dodatnim carinama, dok su s druge strane ostale zemlje objavile kako su spremne uzvratiti kroz uvođenje carina na strateški bitne američke proizvode.

U Italiji je zabilježen snažan rast cijena dionica i obveznica, pri čemu je potonje utjecalo na pad prinosa. Povećani apetit investitora za talijanskom imovinom posljedica je ohrabrujuće retorike novog ministra financija Tria koji je naglasio kako je nova vlada ujedinjena u želji da Italija ostane dio eurozone.

Napomenimo kako su populističke stranke 5-Star Movement i Lega koje su oformile novu vladu u prošlosti propitkivale članstvo Italije u eurozoni.

Danas započinje dvodnevni sastanak Fed-a pri čemu tržišta anticipiraju podizanje kamatnjaka za 25bb na razinu raspona od 1,75% do 2,0%. Istovremeno, u SAD-u je na rasporedu objava inflacije u svibnju gdje se očekuje kako će 'core' inflacija koja isključuje volatilne stavke hrane i energije marginalno ubrzati rast za 0,1pp na 2,2% godišnje. Također, danas je na rasporedu objava ZEW ankete za Njemačku i eurozonu pri čemu tržišta očekuju slabljenje indikatora u lipnju uslijed povećanja trgovinskih tenzija.

Nastavljeno je jačanje kune u odnosu na euro, pri čemu se parom trenutno trguje na razini od ispod 7,38 kuna za jedan euro. Unatoč očekivano snažnom priljevu turističkih deviza, ne očekujemo snažniju korekciju tečaja naniže u ljetnim mjesecima te minimum tečaja vidimo na razini od 7,35 kuna za jedan euro uslijed HNB-ove predanosti očuvanja tečajne stabilnosti.

Prema jučer objavljenim podacima DZS-a, broj dolazaka stranih turista u travnju porastao je za tek 1,8% godišnje, dok je broj noćenja stranih turista pao za 3,2% u istom periodu. Nešto slabiju izvedbu stranih noćenja u travnju povezujemo s kalendarskih efektima imajući na umu kako je Uskrs prošle godine pao u travnju, dok je ove godine dio turističke aktivnosti preliven u ožujak zbog ranijeg Uskrsa. Ipak, u prva četiri mjeseca ove godine, broj stranih dolazaka porastao je za 11,1%, dok je broj noćenja porastao za 8,0% u istom periodu.

Očekujemo kako će rast prihoda od turizma u ovoj godini nastaviti rast od oko 8% uslijed trenutnog investicijskog ciklusa u povećanje i poboljšanje turističkih kapaciteta, percepcije Hrvatske kao sigurne destinacije te solidnog ekonomskog rasta glavnih emitivnih tržišta.

Nakon što je pao dva tjedna uzastopno, Crobex je tjedan započeo u istom tonu kliznuvši 0,23% na najnižu razinu u posljednjih mjesec dana, uz skroman promet od 5,3 mil. HRK. Crobex je bio pritisnut negativnom izvedbom dionica Atlantska Plovidba d.d (ATPL) i Valamar Riviera d.d (RIVP) čije su cijene pale za 2,89%, odnosno 1,20% na skromnom prometu. Milijunski promet zabilježila je tek dionica Atlantic grupa d.d (ATGR) čija je cijena ostala nepromijenjena na prometu od 1,0 mil. HRK.

Napomenimo i kako je zabilježena blok transakcija dionice Podravka d.d. (PODR) u iznosu od 5,0 mil. HRK uz prosječnu cijenu od 316 HRK.

Na jučerašnjoj jednotjednoj obrnutoj repo aukciji HNB-a banke su već uobičajeno propustile dostaviti ponude, a što je u skladu s izdašnim viškom kunske likvidnosti u sustavu od oko 8% BDP-a. Očekujemo da se ekspanzivna monetarna politika HNB-a nastavi u toku ove i sljedeće godine uslijed niskih inflatornih pritisaka i skromnih razina kreditne aktivnosti. U skladu s navedenim očekujemo da se kratke kunske stope zadrže oko aktualnih rekordno niskih razina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:52