Signalitics

Čeka se odluka Fed-a i podizanje kamatnjaka: dionički indeksi bilježe mješovitu izvedbu

Ilustracija
 Profimedia, All Canada Photos

Svjetski dionički indeksi jučer su zabilježili mješovitu izvedbu uz generalno skromne pomake, a što pripisujemo suzdržanosti investitora pred današnju odluku Fed-a te sutrašnji sastanak Vijeća ECB-a.

Fokus investitora danas će biti na završetku dvodnevnog sastanka Fed-a gdje su tržišta u svoja očekivanja gotovo u potpunosti ugradila vjerojatnost podizanja kamatnjaka za 25bb na razinu raspona od 1,75%-2,0%, a što će biti sedmo podizanje kamatnjaka u ovom ciklusu.

Podsjećamo, američka stopa nezaposlenosti pala je na najnižu razinu u posljednjih 48 godina u svibnju (3,75%) te se tako već spustila na razinu koju je Fed prema posljednjim projekcijama očekivao tek krajem godine. Imajući na umu trenutnu dinamiku tržišta rada, izgledan je nastavak pada stope nezaposlenosti što implicira kako će Fed svoju projekciju iste biti prisiljen korigirati naniže a što potencijalno implicira i snažnije uzlazne pritiske na inflaciju.

Jučer objavljeni podaci o američkoj inflaciji za svibanj pokazuju rast iste od 2,8% godišnje dok je 'core' inačica koja isključuje kretanje cijena volatilnijih komponenti kao što su hrana i energija rast od 2,2% godišnje – najviša razina u proteklih 15 mjeseci. Fed-ova preferirana mjere 'core' PCE inflacije porasla je za 1,8% u srpnju te se nalazi tek dvije desetine ispod Fed-ovog srednjoročnog cilja.

Američka ekonomija zabilježila je ispod očekivanu stopu rasta od 2,2% u provm kvartalu godine, ali nedavna izvedba ekonomije potvrđuje Fed-ova očekivanja da je usporavanje bilo prolazne prirode te trenutne projekcije upućuju na rast ekonomije od preko 4% godišnje u drugom kvartalu uslijed učinaka mjera fiskalne ekspanzije.

Snažne objave makroekonomskih indikatora bile su popraćene i nešto optimističnijom retorikom članova Fed-a u nedavnom periodu. Fed tako zasigurno raspolaže sa dovoljno dokaza o snažnijem rastu te približavanju inflacije prema srednjoročnom cilju što bi moglo dovesti do očekivanja o snažnijem zaoštravanju monetarne politike od strane pojedinih članova Fed-a.

Ipak, smatramo kako će se Fed suzdržati od značajnijih promjena u komunikaciji budući da su rizici po domaću ekonomiju znatno porasli u nedavnom periodu. Europska unija, Kanada i Meksiko već su objavile uvođenje carina na strateški važne američke proizvode kao uzvrat na protekcionističke mjere SAD-a, a uskoro bi im se mogla pridružiti i Kina budući da se Trumpova administracija obvezala objaviti detaljan popis kineskih proizvoda na koje će se nameti odnositi do 15 lipnja.

U svijetlu navedenog ne očekujemo snažnije implikacije na tržišta po završetku sastanka već umjerene uzlazne pritiske na američke prinose dok bi pozitivan učinak na američki dolar mogao biti ograničen.

Negativna izvedba Crobex-a nastavila se jučer pri čemu dionički indeks trenutno bilježi gubitak od 0,98% u odnosu na kraj 2017. Redovni promet dionicama iznosio je tek 4,8 mil. HRK dok su izdanja Arena Hospitality Group d.d. (ARNT) i Hrvatski telekom d.d. (HT) zabilježila blok transakciju u iznosu od 3,8 mil. HRK te 3,0 mil. HRK.

U redovnom dijelu trgovanja milijunski promet je zabilježilo izdanje Valamar Riviera d.d. (RIVP) sa rastom cijene od 0,24% pri čemu je u toku dana objavljeno kako je nadzorni odbor kompanije dao načelno prethodno odobrenje investicija u iznosu od 616,5 mil. HRK u 2019. godini, dok će konačna odluka o istom biti donesena do kraja godine.

U 2019. ulaganja su fokusirana na segment premium kampiranja u Istri i na otoku Krku te otvaranje Valamar Collection Marea Suites 5* čime bi se proširila ponuda za obiteljski odmor u Poreču. U planu je i niz drugih ulaganja u sadržaje za goste u svim destinacijama te nastavak značajnih ulaganja u smještaj za sezonske zaposlenike u skladu sa strateškim ciljevima do 2020. godine.

Društvo Končar - Elektroindustrija d.d. (KOEI) objavilo je jučer kako je potpisalo dionički ugovor o zajedničkom poduhvatu za proizvodnju visokonaponskih sklopnih postrojenja sa društvom China XD Electric Co. Zajedničko društvo pod nazivom „KONČAR-XD High Voltage Switchgear“ bit će u 50 postotnom vlasništvu svakog od partnera sa sjedištem u Zagrebu.

Procijenjeno ulaganje iznosi oko 120 milijuna kuna od čega se više od 60 posto odnosi na temeljni kapital novog društva. Novi asortiman bit će nadopuna postojećem KONČAREVOM proizvodnom programu, a proizvodi su prvenstveno namijenjeni tržištu Europe. Novi pogoni bit će smješteni na lokaciji KONČARA u Sesvetskom Kraljevcu, zaposlit će se novih 60 stručnih i visokoobrazovanih radnika. Prvi proizvodi za tržište bit će isporučeni 2020. godine.

Cijena KOEI korigirala je 0,75% na skromnom prometu od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 06:18