Signalitics

Indikator sentimenta prerađivačke industrije na najnižoj razini od financijske krize

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.1.2020. u 10:05

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.1.2020. u 10:05

REUTERS

Ilustracija

Što se dogodilo?

Pozitivna kretanja u američkoj ekonomiji su nastavljena i u posljednjem mjesecu prošle godine te je indikator sentimenta uslužnog sektora porastao na najvišu razinu u protekla četiri mjeseca.

Što to znači?

Posljednje projekcije tako sugeriraju kako se američki rast u posljednjem kvartalu godine održao na solidnoj razini od preko dva posto. Rast bi bio i snažniji da nije kontinuiranih poteškoća u industrijskom sektoru. Naime, indikator sentimenta prerađivačke industrije nalazi se na najnižoj razini od svjetske financijske krize te solidno ispod kritične granice od 50 bodova. Sva očitavanja ispod te razine upućuju na pad proizvodnje.

Zašto nam je važno?

Dok je industrijski sektor diljem svijeta u poteškoćama i recesiji, privatna potrošnja nastavlja biti glavni pokretač ekonomskog rasta. Trgovinski dogovor između SAD-a i Kine i smanjene neizvjesnosti po pitanju Brexita trebale bi pružiti podršku svjetskoj industrijskoj proizvodnji prije nego što se nestabilnosti počnu prelijevati i u ostale dijelove ekonomije. Investitori će tako budnim okom motriti objave ekonomskih indikatora u prvih nekoliko mjeseci godine koje će nam reći predstoji li pred nama uistinu iščekivani oporavak ili daljnje narušavanje svjetskog ekonomskog rasta.