Signalitics

Ifo indeks poslovne klime Njemačke u prosincu je skočio na najvišu razinu

Sentiment u građevinskom sektoru blago se pogoršao dok je u sektoru robne razmjene ostao na nepromijenjenim razinama
Angela Merkel u pogonu BMW-a
 REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Ifo indeks poslovne klime Njemačke u prosincu je skočio na najvišu razinu u proteklih šest mjeseci. Poboljšanje sentimenta pritom je predvođeno uslužnim sektorom dok je prerađivački sektor, koji se nalazi u recesiji, zabilježio tek marginalno poboljšanje te se indikator i dalje nalazi na relativno niskim razinama koje upućuju na kontrakciju proizvodnje u narednom periodu. Sentiment u građevinskom sektoru blago se pogoršao dok je u sektoru robne razmjene ostao na nepromijenjenim razinama.

ŠTO TO ZNAČI?

Prema Ifo indikatoru sentimenta, Njemačka je u posljednjem kvartalu ostvarila rast od 0,2% u odnosu na prethodni kvartal usprkos produljenoj recesiji u industrijskom sektoru. Nekoliko dana ranije objavljeni PMI indikator sentimenta uputio je na daljnje pogoršanje poslovanja njemačkog prerađivačkog sektora u prosincu. Na razini eurozone, proizvodnja prerađivačkog sektora je zabilježila najsnažniju kontrakciju još od 2012. godine.

Trgovinski rat između Kine i SAD-a, neizvjesnosti oko budućnosti svjetske trgovine i ishoda Brexita rezultirale su slabljenjem prerađivačkog sektora i izvoza koji je stup Njemačke ekonomije. Preostaje sve manje i manje vremena do trenutka kada će poteškoće iz industrijskog sektora kroz smanjenje zaposlenosti i pogoršanje sentimenta, početi imati negativne implikacije i na ostale dijelove ekonomije.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Domaća ekonomija i dalje ostvaruje snažnu ekonomsku izvedbu ali to nas ne čini imunima na kretanja u našem vanjskom okruženju. Njemačka je uz Italiju naš najvažniji trgovinski partner i u pogledu izvoza roba i u pogledu izvoza usluga. U slučaju prelijevanja slabosti iz prerađivačkog u ostale dijelove ekonomije, posljedice će osjetiti i domaća ekonomska izvedba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:27