Korekcija cijena

Hrvatska pošta snizila cijene poštanskih usluga u međunarodnom prometu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.3.2019. u 12:43

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.3.2019. u 12:43

Zagreb, 081217.
Hrvatska posta pustila je u Branimirovoj u rad novi sustav za automatsko sortiranje posiljki, u koji je ulozila 62 milijuna kuna.
Na fotografiji: zgrada poste u Branimirovoj.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Ilustracija

Hrvatska pošta uvela je od 1. ožujka novi cjenik poštanskih usluga u međunarodnom prometu, pri čemu je snizila cijene međunarodnih pismovnih pošiljaka mase od 500 do 2.000 grama, koje su trenutno najkorišteniji način slanja robe kupljene u internetskim trgovinama u svijetu, izvijestili su u petak iz Pošte.

Napominjući kako je novi cjenik pojednostavljen u odnosu na dosadašnji te da time žele pridonijeti poticanju izvoza i rastu internetske trgovine u Hrvatskoj, iz Hrvatske pošte ističu da su novim cjenikom i ukinute tri zone slanja (Europa, Sjeverna i Južna Amerika, Ostatak svijeta), te će se slanje pismovnih pošiljaka naplaćivati prema jedinstvenoj cijeni.

"Slanje pisama, kao najčešće korištene usluge, jeftinije je za sva pisma mase veće od 250 grama. Konkretno, to znači da će slanje pisama sada biti jeftinije, i to mase od 250 do 500 g za 8 kuna, od 500 do 1000 g za 19 kuna, a od 1 do 2 kilograma za 26 kuna", kažu iz Pošte.

Istovremeno, za slanje pisama mase do 50 grama kažu da će biti skuplje 1 kunu, kao i pisama mase od 50 do 100 g za 0,80 kuna, dok je cijena slanja pisama mase od 100 do 250 g ostala nepromijenjena. Zbog novog izračuna cijena, pojeftinila je i poštarina za pošiljke većih masa i za prioritetnu preporučenu i vrijednosnu pošiljku te prioritetno pismo.

Cijena slanja paketa ostala je nepromijenjena, no promijenjen je izračun cijene u dijelu koji se odnosi na vrijednost, te je i tu cjenik pojednostavnjen i uvedene su četiri kategorije vrijednosti koje zamjenjuju dosadašnji način obračuna prema bodovima (DTS).

Izmijenjena je i usluga slanja razglednica i čestitaka (dopisnice) u inozemstvo, pa se od 1. ožujka sve razglednice i čestitke šalju kao prioritetne pošiljke, što znači da imaju prednost pri usmjeravanju u poštanskim tokovima.

"Potreba za korekcijom cijena pojavila se nakon višegodišnje stagnacije cijena te zbog promjene načina obračuna troškova prema zemljama u koje se šalje veći broj pošiljaka", zaključuju iz Hrvatske pošte.