Nova regulativa

HAKOM: Od 15. svibnja za sve privatne korisnike prema EU jeftiniji pozivi i SMS-ovi

Cijena poziva prema nekom od brojeva u EU najviše 1,76 kuna po minuti
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Od 15. svibnja slanje SMS poruka i pozivi iz Hrvatske prema bilo kojem broju iz neke od zemalja EU-a bit će jeftiniji, a svi hrvatski operatori moraju prilagoditi cijene i to tako da SMS poruka ne smije biti skuplja od 0,55 kuna, a cijena poziva prema nekom od brojeva u EU najviše 1,76 kuna po minuti, izvijestili su iz HAKOM-a.

Napominjući da je to pojeftinjenje uređeno primjenom Uredbe o međunarodnim pozivima i SMS porukama od 15. svibnja ove godine, iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) ističu da se time propisuje najviša dopuštena cijena međunarodnih poziva za privatne korisnike iz bilo koje nepokretne ili pokretne mreže u RH prema zemljama EU-a.

Regulirane cijene primjenjuju se na pozive i SMS poruke na bilo koji fiksni ili mobilni broj druge države članice EU-a, a primjenjivat će se i na Norvešku, Island i Lihtenštajn, nakon donošenja odgovarajućeg zakonodavstva.

Ima i nekih izuzetaka, poput primjerice ako trenutno korisnik ima alternativnu tarifu za međunarodne pozive, operator ga mora obavijestiti prije 15. svibnja o novim ograničenjima cijena koja će se početi primjenjivati na njihovu zadanu tarifu od tog datuma, a ako korisnik ne zatraži izričito zadržavanje postojeće tarife, operator ga mora automatski prebaciti na reguliranu tarifu od 15. srpnja ove godine.

I operatorima je dopušteno ponuditi alternativne tarife u kojima su cijene veće od reguliranih cijena, ali korisnici pritom to moraju izričito zatražiti (prelazak na tu tarifu prije primjene), pa tako primjerice može odabrati prelazak na tarifu u kojoj je trošak pozivanja određenih zemalja obuhvaćenih pravilima (npr. Francuska) viši od zadane granice, ali trošak pozivanja 'ostatka svijeta (npr. Kanada) je jeftiniji.

Iz HAKOM-a poručuju da se ta pravila ne primjenjuju na poslovne nego samo na privatne korisnike, kao i da se ta ograničenja ne primjenjuju ako korisnik telefon koristi u inozemstvu tj. kada je u roamingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:28