Plastika koja život znači

Evo u kojim bankama će vam oštećenu karticu zamijeniti na vlastiti trošak

Priznaju se oštećenja čipa ili beskontaktnog plaćanja, a nova kartica čeka se do 7 dana
Ilustracija: Mastercard
 Benoit Tessier/Illustration/File Photo / REUTERS

Ponekad ima nešto dobro i u tim “mrskim” bankama. Iako prema cjenicima za izdavanje novih debitnih i kreditnih kartica naplaćuju naknade, neke od njih korisnicima će izaći u susret pa im karticu zamijeniti na vlastiti trošak, no isključivo u slučajevima u kojima se kartica mijenja zbog oštećenja koje nije uzrokovao njezin korisnik.

Na primjer, prestalo vam je raditi beskontaktno plaćanje. Oštetio se čip. Ili neka druga vrsta pogreške. U tom slučaju, korisnici Erste banke novu će karticu dobiti besplatno, pokaže li se da nisu krivi za štetu, i to nakon što podnesu zahtjev te na izradu nove kartice pričekaju pet do sedam radnih dana.

U periodu dok se izrađuje nova kartica, korisnik nastavlja koristiti staru, koja se poništava tek po preuzimanju nove kartice. Naknadu u ovakvim slučajevima neće naplatiti ni klijenti Addiko ili Raiffeisen banaka, ali će se korisnici koji predaju zahtjev za novu karticu, u periodu dok se ona ne izradi, morati snalaziti bez tog komada plastike.

“Prilikom bilo koje zamjene kartice, blokira se postojeća kartica i zadaje nova, koju klijent dobiva u roku nekoliko dana na kućnu adresu. Stara kartica se u tom periodu ne može koristiti”, pojašnjavaju iz RBA, a isti odgovor stiže i iz Addika.

Za razliku od ove tri banke, iz OTP-a i Privredne banke Zagreb poručili su nam kako naplaćuju naknadu čak i u slučajevima zamjena kartica zbog oštećenja koja nije uzrokovao vlasnik, a ta će naknada u PBZ-u iznositi 30, a u OTP-u 20, odnosno 50 kuna, ovisno o načinu naknadne dostave PIN-a.

Iz PBZ-a pritom poručuju da novu karticu klijentima šalju u roku od 24 sata, dok se na karticu OTP banke čeka do sedam radnih dana, tijekom kojih je korisnik bez kartice jer se stara odmah poništava. Odgovor iz Zagrebačke banke, nažalost, nismo zaprimili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2023 08:36