Broj prevara raste

Evo što možete učiniti da biste se zaštitili od krađe s vaših debitnih kartica

Zaštitni mehanizmi pri korištenju kreditnih kartica puno su snažniji od onih za debitne kartice
Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Plaćanje debitnom karticom za mnoge je praktičnije od onog kreditnom karticom jer direktnim terećenjem računa mogu lakše kontrolirati svoj budžet i trošiti samo onaj novac koji doista i imaju. Međutim, za prevarante i kriminalce, ta bi praksa mogla biti rudnik zlata, donosi CNBC.

Naime, u 2017. godini broj debitnih kartica koje su na bankomatima i čitačima kartica u trgovinama bile kompromitirane skočio je za 10 posto u Americi, sudeći prema podacima kompanije FICO.

- Ako pogledate podatke za zadnje tri godine, vidi se da se stopa kompromitiranih kartica skoro udvostručavala svake godine - upozorio je Michael Betron, jedan o direktora u FICO-u.

Zaštitni mehanizmi pri korištenju kreditnih kartica puno su snažniji od onih za debitne kartice, pa stručnjaci napominju kako ''peglanje'' debitnih kartica, posebice za internetsku trgovinu, nije najsretnije rješenje.

Recimo, dok će vas kartične kuće za neovlašteno korištenje vaše kreditne kartice smatrati odgovornima za najviše 50 eura, kod istog slučaja s debitnom karticom sve će ovisiti o tome koliko ste brzo prijavili prevaru.

Banke, objašnjava CNBC, imaju desetak dana da istraže slučaj, a dok istraga traje vi ste bez svog ukradenog novca, što bi vam moglo stvarati ozbiljne poteškoće pri podmirivanju vaših troškova i plaćanju računa. Stoga, kad koristite debitnu karticu svakako poduzmite potrebne korake da se zaštitite.

Prije svega, kad god je to moguće karticu provlačite samo na dobro osiguranim lokacijama. Na primjer, koristite bankomate koji se nalaze unutar poslovnica banke, umjesto onih na ulici.

- Lopovi vole zabačene lokacije poput benzinskih pumpi i bankomata na osami - poručio je James Chessen, potpredsjednik Centra za plaćanje i kibernetičku sigurnost Američkog bankarskog udruženja.

Dalje, pripazite s čime je sve povezana vaša kartica. Recimo, ako je vaš štedni račun povezan s karticom kradljivac bi potencijalno mogao doći i do vaše ušteđevine, nakon što je očistio novac s tekućeg računa. Također, razmislite o visini dozvoljenog prekoračenja na vašem računu, jer bi se lopov mogao zasladiti i na tome, iako to nije novac koji vi zapravo imate.

Bez obzira na sve, svakako redovito pratite vaš račun kako bi, ako primijetite neku sumnjivu transakciju, mogli brzo reagirati. Raspitajte se u vašoj banci mogu li vas i hoće li vas i oni sami obavijestiti primijete li neuobičajene aktivnosti na vašim računima. Promptno reagirati je važno jer može zaustaviti lopove prije nego uspiju unovčiti vaša sredstva ili, ako koristite isti pin i negdje drugdje, provaliti i u druge račune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:01