Signalitics

Eurozona na oštrici noža: Indikator sentimenta blago iznad kritične granice od 50 bodova

Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

ŠTO SE DOGODILO?

Suprotno očekivanjima značajnijeg oporavka, ekonomska aktivnost eurozone ostala je na klimavim nogama na početku godina prema kretanjima PMI indikatora sentimenta. Naime, kompozitni indikator ekonomskog sentimenta koji obuhvaća i uslužni i prerađivački sektor u siječnju je ostao nepromijenjen na razini od 50,9 bodova dok su tržišta očekivala blagi rast istoga. Na aktualnoj razini indikator se nalazi tek blago iznad kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje stanje ekonomskog rasta od recesije.

Promatrano prema sektorima, indikator sentimenta uslužnog sektora pao je sa 52,8 bodova, koliko je iznosio u prosincu, na 52,2 boda. Istovremeno, indikator sentimenta prerađivačkog sektora podignuo se na najvišu razinu u proteklih pet godina, odnosno na 47,8 bodova te tako nadmašio tržišna očekivanja.

ŠTO TO ZNAČI?

Ocjenjujemo pritom kako je za tržišta značajniji oporavak prerađivačkog sektora od pada sentimenta u uslužnom sektoru. Naime, potonji dolazi prije svega kao posljedica štrajkova u Francuskoj te narušene situacije u Italiji, dok ostatak eurozone nastavlja bilježiti snažnu izvedbu u ovom segmentu. Bilo kako bila, šira slika govori da ekonomska izvedba eurozone ostaje slaba početkom godine sa projiciranom stopom rasta od oko 0,2 do 0,3% kvartalno. Eurozona je tako još jednom propustila zabilježiti iščekivani značajniji oporavak ekonomske aktivnosti koji većina analitičara i dalje predviđa da će uslijediti u nastavku godine.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Oporavak prerađivačkog sektora ostaje od ključnog značenja za nadolazeću ekonomsku izvedbu eurozone. Podsjećamo kako se prerađivački sektor nalazi u recesiji preko godinu dana te prijeti negativnom utjecaju i na ostale segmente ekonomije ukoliko ne dođe do skorog oporavka. Kontinuirani nastavak slabljenja eurozone kao našeg najvažnijeg trgovinskog partnera, prijeti prelijevanju negativnih učinaka i na domaću ekonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:43