Signalitics

Eurozona će izgledno ostvariti negativnu stopu rasta u prvom kvartalu godine

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.3.2020. u 8:42

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.3.2020. u 8:42

AFP

Casalpusterlengo

ŠTO SE DOGODILO?

Volatilno trgovanje na svjetskom tržištu je nastavljeno uz određeni oporavak vodećih svjetskih dioničkih indeksa nakon što su u prethodnom trgovinskom danu pretrpjeli najsnažniju korekciju od izbijanja svjetske financijske krize u 2008. godini.

ŠTO TO ZNAČI?

Najave niza zemalja diljem svijeta kako će pružiti podršku ekonomiji u obliku fiskalne ekspanzije samo su djelomično uspjele umiriti investitore. Čak i u najboljem scenariju u kojem koronavirus iščezne sa pojavom toplijeg vremena, kao što je slučaj sa gripom, svjetska ekonomija primila je značajan udarac u prvom kvartalu godine.

Podsjećamo kako je finalna objava podataka o BDP-u eurozone za četvrti kvartal 2019. godine pokazala rast od svega 0,1% kvartalno. S obzirom na veliki broj zaraženih u Italiji koja je treća najveća ekonomija eurozone, ali i nedostatak kineskih inputa za proizvodnju u tvornicama u ostalim zemljama te značajan pad turističke i transportne aktivnosti, eurozona će izgledno ostvariti negativnu stopu rasta u prvom kvartalu godine.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

S obzirom na za sada mali broj zaraženih u Hrvatskoj, reperkusije po domaću ekonomiju prije svega proizlaze iz vanjskog okruženja i to iz dva smjera. Kao prvo, značajno narušavanje ekonomske aktivnosti u Italiji i ostalim zemljama u okruženju nepovoljno se odražava na domaću industrijsku proizvodnju te izvoz roba. Kao drugo, odgode velikih okupljanja već su se negativno odrazile na domaća turistička kretanja. Srećom, zasada se radi o malim brojkama s obzirom na uobičajeno nisku posjećenost zemlje u prvom kvartalu godine.