Signalitics

Eurozona će izgledno ostvariti negativnu stopu rasta u prvom kvartalu godine

Najave niza zemalja diljem svijeta kako će pružiti podršku ekonomiji u obliku fiskalne ekspanzije samo su djelomično uspjele umiriti investitore
Casalpusterlengo
 AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Volatilno trgovanje na svjetskom tržištu je nastavljeno uz određeni oporavak vodećih svjetskih dioničkih indeksa nakon što su u prethodnom trgovinskom danu pretrpjeli najsnažniju korekciju od izbijanja svjetske financijske krize u 2008. godini.

ŠTO TO ZNAČI?

Najave niza zemalja diljem svijeta kako će pružiti podršku ekonomiji u obliku fiskalne ekspanzije samo su djelomično uspjele umiriti investitore. Čak i u najboljem scenariju u kojem koronavirus iščezne sa pojavom toplijeg vremena, kao što je slučaj sa gripom, svjetska ekonomija primila je značajan udarac u prvom kvartalu godine.

Podsjećamo kako je finalna objava podataka o BDP-u eurozone za četvrti kvartal 2019. godine pokazala rast od svega 0,1% kvartalno. S obzirom na veliki broj zaraženih u Italiji koja je treća najveća ekonomija eurozone, ali i nedostatak kineskih inputa za proizvodnju u tvornicama u ostalim zemljama te značajan pad turističke i transportne aktivnosti, eurozona će izgledno ostvariti negativnu stopu rasta u prvom kvartalu godine.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

S obzirom na za sada mali broj zaraženih u Hrvatskoj, reperkusije po domaću ekonomiju prije svega proizlaze iz vanjskog okruženja i to iz dva smjera. Kao prvo, značajno narušavanje ekonomske aktivnosti u Italiji i ostalim zemljama u okruženju nepovoljno se odražava na domaću industrijsku proizvodnju te izvoz roba. Kao drugo, odgode velikih okupljanja već su se negativno odrazile na domaća turistička kretanja. Srećom, zasada se radi o malim brojkama s obzirom na uobičajeno nisku posjećenost zemlje u prvom kvartalu godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:35