Svjetska tržišta

Europski ulagači oprezni uoči objave poslovnih rezultata kompanija

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.4.2020. u 11:57

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.4.2020. u 11:57

A trader looks at computer screens as another one talks on his mobile phone at the Madrid stock exchange September 11, 2014. Banco Santander named Ana Botin as its new head on Wednesday after her father Emilio's sudden death, making her one of the top women in banking and continuing her family's century-old management of what is now the euro zone's biggest lender. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: OBITUARY BUSINESS) - GM1EA9B1J1E01
Andrea Comas / REUTERS

Madridska burza

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno jer se očekuju najslabiji kvartalni poslovni rezultati kompanija od financijske krize, dok podršku tržištima pružaju vijesti o smanjenom broju umrlih od koronavirusa u Italiji i Španjolskoj.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,4 posto. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,15 posto, na 5.779 bodova, kao i pariški CAC, koji je skliznuo na 4.492 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,25 posto, na 10.653 boda. Ulagači su oprezni jer slijedi sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata europskih kompanija, koji bi mogli biti najslabiji od financijske krize 2008.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa u prvom tromjesečju pale 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Posljedica je to koronakrize, dok se prije izbijanja pandemije koronavirusa očekivao rast zarada europskih kompanija za 10,5 posto.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,2 posto, skliznuvši s najviše razine u pet tjedana. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,15 posto, na 19.669 bodova. Nakon pet tjedana znatnog rasta svjetskih burzi, azijski su ulagači jutros oprezni jer će ovoga tjedna biti objavljena brojna izvješća koja će pokazati kakva je situacija u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Podršku tržištima pruža smanjenje ključnih kamatnih stopa kineske središnje banke, što je još jedan u nizu poteza vlasti kako bi podržale drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

Prošloga je tjedna objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine pao za 6,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je njegov prvi pad od 1992., kada su se počeli pratiti ti podaci. I ostala najveća svjetska gospodarstva uranjaju u recesiju zbog strogih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa, koje su paralizirale mnoge dijelove gospodarstva.

Premda mnoge zemlje, među kojima i SAD, najavljuju postupno ukidanje restrikcija i pokretanje gospodarstva, idućih tjedana u fokusu ulagača bit će i makroekonomska izvješća te poslovni rezultati kompanija, koji će pokazati razmjere koronakrize. Jutros je objavljeno da je japanski izvoz u ožujku pao gotovo 12 posto, pri čemu je izvoz u SAD potonuo više od 16 posto. To ukazuje na pad trećeg po veličini svjetskog gospodarstva drugo tromjesečje zaredom, što znači da je već uronilo u recesiju.