Borzan nije sretna napretkom

EU ponovno raspravlja o univerzalnom punjaču: osim što bi olakšao život, donio bi i uštede

AUTOR:

  • Linda Perić / Slobodna Dalmacija

OBJAVLJENO:

4.5.2018. u 11:46

AUTOR:

  • Linda Perić / Slobodna Dalmacija

OBJAVLJENO:

4.5.2018. u 11:46

Flickr

U Europskom parlamentu je aktualizirano pitanje iz potrošačke domene, a odnosi se na uvođenje zajedničkog punjača za elektroničke uređaje.

Standardizacija bi sasvim sigurno olakšala život potrošačima, te im omogućila i velike uštede. U tom je cilju još 2014. godine donesena EU Direktiva koja je obvezala proizvođače na uvođenje jedinstvenog punjača. Europska komisija je, unatoč tomu, procijenila da proizvođačima prvo treba ostaviti mogućnost da se dobrovoljno prilagode novom propisu.

Takav pristup nije polučio rezultate, smatra hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u EP-u.

- Komisija je trebala staviti veći pritisak na proizvođače i to ćemo tražiti i na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu. Puno građana ima bar nekoliko punjača u ladicama. Dio njih koristimo, a dio je odavno zastario. Standardizacijom punjača najviše bi profitirali upravo potrošači - drži Borzan.

Komisija je, prema njezinim riječima, izrazila nezadovoljstvo slabim odazivom proizvođača elektroničkih uređaja. Kasni se, navodno, zbog razvoja novih tehnologija jer se proizvođači ne mogu dogovoriti koji je dugoročno najefikasniji način punjenja uređaja.

- Komisija mora hitno djelovati. Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021. godine. Također, velike prednosti će se ostvariti i za okoliš, u kojem godišnje završi čak 51 000 tona punjača - napominje Biljana Borzan.