Izračun Hendrika Bessembindera

Donosimo 10 najboljih dionica svih vremena: ExxonMobil donio bilijun $ zarade dioničarima

Samo 1.092 dionica od analiziranih dionica, dakle četiri posto, generiralo je gotovo svu investicijsku dobit
 REUTERS

Hendrik Bessembinder, profesor financija na W.P. Carey School of Business, Arizona State University, utvrdio je kako od 1926. do 2016. ukupni „kolektivni“ prinos čak 96 posto od 25.967 analiziranih dionica nije bio veći od nerizičnog mjesečnog trezorskog zapisa Ministarstva financija Sjedinjenih američkih država.

Trezorski zapisi služe državama za kratkoročno financiranje, a mjesečni zapisi među njima imaju najmanji prinos, ali i najmanji rizik, jedan su od najsigurnijih ulagačkih vrijednosnih papira. Samo 1.092 dionica od analiziranih dionica, dakle četiri posto, generiralo je gotovo svu investicijsku dobit za dioničare (razlika u cijeni između kupovne i prodane cijene plus zarada od dividende) u iznosu od 34,8 bilijuna dolara.

Pritom je još zanimljivije kako se na 50 dionica koje su imale najveće prinose odnosi više od jedne trećine (39,3 posto) od tog iznosa. Većina od tih 50 dionica je bila ili je još u sastavu američkog burzovnog indeksa Dow Jones Industrial Average. Investicijski web-portal Kiplinger stoga prenosi izjavu Bessembidnera koji upozorava investitore na oprez prilikom ulaganja, navodeći da nije nimalo lako pogoditi kvalitetnu dionicu u moru bogate ponude tih vrijednosnih papira na tržištu.

„Možda je stoga bolje da umjesto traženja takve igle u plastu sijena, da parafraziram Jacka Boglea, osnivača Vanguarda i pionira investiranja u burzovne indekse, uložite u 'plast sijena', odnosno u indeksne fondove koji nemaju visoke troškove izlaska i izlaska iz njih, a odlični su u diverzificiranju vašeg ulaganja, što vodi većoj sigurnosti i manjem riziku ulaganja“, ističe ovaj profesor financija.

Kada je riječ o najboljih dionicama u njegovom istraživanju treba naglasiti kako je tablica rađena prema modelu ukupne kreirane vrijednosti od 1926. do 2016., bez obzira je li dionica bila izdana prije 1926. ili poslije, tako da je „životni vijek“ neke dionice na tom popisu 20 godina, a druge 90 godina.

Uz tu napomenu, šampion je dionica ExxonMobil koja je do sada kreirala jedan bilijun dolara vrijednosti za dioničare, na drugom mjestu je Apple sa 745,7 milijarde dolara, treći je Microsoft sa 629,8 milijarde, četvrti je General Electric sa 608 milijarde, peti je International Business Machines (IBM) s 520 milijarde, šesta je Altria s 470 milijarde dolara, sedmi je Johnson & Johnson s 426 milijarde, osmi je General Motors s 423 milijarde, deveti je Chevron s 390 milijardi, a deseto mjesto drži Wal-Mart Stores s 368 milijardi dolara zarade za dioničare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:57