Valuta novog doba

Domišljati Čileanac kupio novi mobitel za 58 kilograma svojeg omiljenog voća - avokada

Avokado na burzama već nazivaju "zelenim zlatom" jer mu vrijednost stalno raste
Motorola Moto G5s
 Profimedia, Zuma Press - News

Ti meni vreću žita, ja tebi malo mesa – tako su se snalazili 9000 godina prije naše ere, robnom razmjenom. Onda su 1200 godina p. n. e. namirnice plaćali školjkama, da bio tek za nekih 200 godina napravili prve metalne novčiće. A danas? Nova je valuta – avokado.

Visoka vrijednost tog tropskog voća koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku pokazala se pogodnim za jednog domišljatog Čileanca koji je uspio kupiti smartphone od 400 dolara, što je više od 2.500 kuna s 58 kilograma zelenog blaga, piše Independent.

Camilo Briceňo, čileanski trgovac avokadom poznatiji pod nadimkom – avokado tip, odnosno "el weon de las paltas" kako se zove na Instagramu, uočio je zanimljivu ponudu za Motorolin smartphone na internetskoj stranici čileanske robne kuće Ripley.

Kao dio svojih nedavnih promocija za CyberDay, dan kada webshopovi velikim popustima mame kupce, Ripley je naveo maloprodajnu cijenu mobitela u dolarima i njegovu ekvivalentnu vrijednost u avokadu.

Većina je prihvatila cijenu u avokadima kao valuti kao šalu ili, pak, dobar PR trik, no Briceňo je odlučio iskoristiti svoj rastući biznis s avokadima i nabaviti si mobitel te pritom sve popratiti na društvenim mrežama.

Na Instagramu je objavio video u kojem je upitao robnu kuću Ripley može li se mobitel doista kupiti avokadima. Ne samo da je primio odgovor iz Ripleya, nego su u komentaru ispod videa predložili Briceňou da sljedeći dan u podne dođe u njihovu prodavaonicu u Parque Araucou u Čileu kako bi napravili transakciju.

Tako je i bilo, trgovina je dobila 58 kilograma zelenog zlata, a snalažljivi Briceňo novi mobitel - Motorolu Moto X4 Triang Smartphone koji dolazi s dodirnim zaslonom, dvojnim fotoaparatom i kapacitetom od 32 GB.

Twitter screenshot
Camilo Briceňo s novim mobitelom

Briceňo dragocjeni avokado prodaje iz svog doma u Čileu i redovito piše o svojoj ljubavi prema tropskom voću na Instagramu gdje ima gotovo 50.000 sljedbenika. Dobar marketing malog čileanskog trgovca, s obzirom na to da je avokado omiljeno voće milenijalaca koje odnedavno osvaja veliko kinesko tržište, a sve zahvaljujući Instagramu gdje sve vrvi fotografijama tosta s avokadom, omiljenog doručak influencera.

U zadnje vrijeme se u medijima mnogo govorilo o rastu cijena avokada zbog slabih berbi i snažnom porastu potražnje. Situacija je eskalirala pa je avokado postao dragocjen. Novo zlato, kako tvrde burzovni analitičari kada su u pitanju dionice tvrtke Calavo Growers Inc, koje danas koštaju 97 dolara, odnosno oko 608 kuna, dok su godinu ranije vrijedile 42% manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:20