Iskoristili priliku

Afrika odlučila zaboraviti kavu, okreću se uzgoju omiljenog voća milenijalaca - avokadu

Uzgojem avokada afrički farmeri zarađuju čak deset puta više nego kavom
Potražnja za avokadom raste iz godine u godinu
 Shutterstock

Iako avokado originalno potječe iz Južne Amerike, Afrika je ta koja zarađuje na rastućoj popularnosti tog zelenog voća. Kako piše Quartz, rast popularnosti zelenog voća zamijetili su kenijski uzgajivači kave te su svoju proizvodnju jednostavno odlučili preusmjeriti na avokado. Njegovim uzgojem zarađuju čak deset puta više nego što su zarađivali kavom te avokado sada čini 17 posto hortikulturalnog izvoza Kenije. Štoviše, Kenija je postala najveći afrički izvoznik avokada u 2017. i time svrgnula Južnu Afriku s trona.

Tanzaniju je također pogodio pad cijene kave pa je i ta afrička država počela ulagati u uzgoj avokada. Jedan od najvećih uzgajivača avokada u toj zemlji Africado je, primjerice, u ovoj godini odlučio investirati dodatnih 2,5 milijuna eura u širenje svog poslovanja. Uz to, i Finci su uložili u tu afričku kompaniju kako bi uzgojili različite sorte avokada te orašaste plodove.

Ipak, Africado je priliku uočio još prije više od deset godina, u 2007., kada je počeo uzgajati to voće za izvoz u Europu. No, tek 2012. Africado je dobio uređaje koji su kompaniji omogućili da može pakirati svoje avokade tako da se ne oštete i tek su tada prihodi kompanije i porasli.

Dodatno, uspjeh ovih kompanija potaknuo je i uzgajivače banana da se fokusiraju na planetarno popularni avokado.

Avokado se prije nekoliko godina počeo sve više koristiti u svakodnevnoj kuhinji u sendvičima, wrapovima, raznim umacima, na pizzi te na omiljenom doručku milenijalaca – na tostevima. Stoga, rastom potražnje za tim voćem, iz godine u godinu raste i uvoz avokada. Čak 41 posto globalnog uvoza odnosi se na SAD, gdje je protekle godine porastao za visokih 30 posto, a sljedeća na listi je Europska unija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:57