Signalitics

Domaća ekonomija i dalje ostvaruje snažnu ekonomsku izvedbu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.12.2019. u 8:54

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.12.2019. u 8:54

Zagreb, 260719.
Banski dvori, premjer Andrej Plenkovic i ministar financija Zdravko Maric, na konferenciji za medije predstavili su 4. krug poreznih rasterecenja.
Snimio: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Zdravko Marić i Andrej Plenković

ŠTO SE DOGODILO?

Objave PMI indikatora sentimenta za prosinac pokazale su kako su se poteškoće u ekonomiji eurozone nastavile i u posljednjem mjesecu godine. Proizvodnja u prerađivačkom sektoru zabilježila je najsnažniju korekciju od listopada 2012. godine. Nove narudžbe u tvornicama su pritom pale petnaesti uzastopni mjesec, a smanjena potražnja rezultirala je i ubrzanjem pada zaposlenosti u prerađivačkom sektoru.

ŠTO TO ZNAČI?

Rast eurozone u četvrtom je kvartalu godine ostao na klimavim nogama. Prerađivački sektor nastavlja imati snažan negativan utjecaj na cjelokupnu ekonomsku izvedbu dok se uslužni sektor zasada uspjeva othrvati tim poteškoćama. Ipak, na umu treba imati da bilo kakvo daljnje pogoršanje zaposlenosti u prerađivačkom sektoru bi se moglo ubrzo preliti i na izvedbu privatne potrošnje. Daljnje pogoršanje u prerađivačkom sektoru Njemačke povećalo je vjeroatnost da bi ekonomija mogla zabilježiti blagi pad BDP-a u posljednjem kvartalu godine.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Domaća ekonomija i dalje ostvaruje snažnu ekonomsku izvedbu budući da se rast ponajviše temelji na privatnoj potrošnji koja ostaje podržana rastom zaposlenosti, solidnim rastom plaća, rastom kreditne aktivnosti te niskim kamatnim stopama koje olakšavaju teret servisiranja postojećeg i novog duga. Navedeno ipak ne znači da smo imuni na kretanja u našem vanjskom okruženju. Eurozona je naš najznačajniji trgovinski partner i u pogledu izvoza roba i u pogledu izvoza usluga. U nedostatku poboljšanja ekonomske izvedbe, slabosti bi se u sljedećoj godini mogle postupno početi prelijevati i u domaću ekonomiju.