Signalitics

Dok svjetsko gospodarstvo raste sve sporije, u SAD-u rastu prinosi i optimizam

Donald Trump, Burza u New Yorku i Steven Mnuchin
 Jim Young / Brendan McDerdmid / Shawn Thew / Reuters
Što se dogodilo?

Unatoč očekivanom daljnjem smanjenju kamatnjaka od strane centralne banke, američki 10-godišnji prinos prošli petak je ostvario rast osmi uzastopni trgovinski dan što je najdulja serija rasta od ožujka 2017. U proteklih tjedan dana prinos je tako porastao za 34 bazna boda i dosegnuo najvišu razinu u proteklih šest mjeseci.

Što to znači?

Prinosi na američke državne obveznice zabilježili su snažnu korekciju od početka ove godine uslijed niza neizvjesnosti na tržištu koji su potaknuli investitore da povećaju potražnju za uobičajeno sigurnim oblicima ulaganja. U takvim okolnostima američka krivulja prinosa zabilježila je invertiranje – pojavu kada se prinosi na obveznice s kraćim rokom dospijeća nalaze ispod onih s dužim rokom dospijeća. Invertiranje krivulje prinosa smatra se pouzdanim glasnikom recesije budući da je prethodilo svakoj krizi u SAD-u nakon Drugog svjetskog rata.

Iako su prinosi i dalje znatno ispod razina s kraja prošle godine (vidi graf iznad), u proteklih tjedan dana ostvaren je snažan rast istih. Podaci pokazuju i kako su investitori pojačali ulaganja u dionice s nižom tržišnom kapitalizacijom za koje se smatra da su najjače izložene kretanjima u domaćoj ekonomiji. Sve navedeno sugerira kako su investitori optimističniji oko stanja američke ekonomije danas nego što su bili prije mjesec dana.

Zašto nam je to važno?

U uvjetima snažnog usporavanja svjetskog rasta, nastavak solidne izvedbe američke ekonomije i potražnja koju ista generira mogli bi biti ključna podrška narušenom ekonomskom stanju u eurozoni – našem vodećem trgovinskom partneru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:36