Novi rast

Do kraja godine cijene zlata mogle bi doseći razinu od 1.400 dolara po unci

Zabrinutost oko globalne ekonomije i geopolitičkih pitanja uveli su pridonijeli neizvjesnosti
Ilustracija
 Neja Markičević / CROPIX

Cijene zlata u drugoj polovici ove godine mogla bi značajno porasti.

Zbog manje agresivne politike Federalnih rezervi, ali i dugotrajne globalne neizvjesnosti, cijena ovog metala bit će u konstantnom porastu, predviđaju stručnjaci.

Zabrinutost oko globalne ekonomije i geopolitičkih pitanja, uključujući trgovinski rat između SAD-a i Kine, uveli su pridonijeli tržišnoj neizvjesnosti. Upravo zbog toga, brojni investitori najavljuju kako će doći do ponovnog okretanja ka zlato koje se često smatra 'sigurnim utočištem'. Uz to, povijest je pokazala kako ova imovina ima tendenciju zadržavanja, a nerijetko i povećanja vrijednosti i tijekom najvećih turbulencija na tržištu, piše CNBC.

Prema riječima Martina Huxley, globalnog direktora za procjenu plemenitih metala INTL FC Stone tvrtke, cijena zlata u posljednje vrijeme variraju od 1.217 do 1.330 dolara po uncu. No, ističe kako će uskoro doći do promjene

- U drugoj polovici godine možemo očekivati da će se taj iznos povećati, te bi do kraja godine mogao dosegnuti iznos od 1.400 dolara po uncu",

Uz to, Huxley ističe kako je izjava Savezne rezerve, da ove godine neće doći do daljnjih kamatnih povećanja, uvelike pomogao rastu cijena zlata i ostalih metala.

S procjenama Huxleya, slažu se i ostali stručnjaci. Analitičar za metale, Suki Cooper iz Standard Chartereda, već je prošlog mjeseca izjavio kako očekuje da će cijene poluga u ovoj godini biti više.

- Očekujemo da će zlato završiti godinu u snažnoj noti. Prema našim predviđanjima, njegova bi cijena u zadnjem kvartalu mogla doseći razine od prije pet godina - zaključio je Cooper.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:57