Signalitics

Dnevni pregled: Ublažena očekivanja agresivnog smanjenja kamatnjaka od strane Fed-a

Zgrada FED-a u Washingtonu
 Profimedia, Alamy

Nastavno na korekciju u prethodnom tjednu, američki dionički indeksi jučerašnje su trgovanje zatvorili u pozitivnom teritoriju, nošeni izvedbom dionica tehnološkog sektora.

Investitori pritom ostaju oprezni uslijed rasta geopolitičkih tenzija nakon što je Iran u proteklom tjednu zaposjeo brod sa zastavom Ujedinjenog Kraljevstva u Hormuzovom tjesnacu, prijeteći tako daljnjem zaoštravanju odnosa između Irana i Zapada.

Dodatno, smanjena su i očekivanja agresivnog smanjenja kamatnjaka od strane Fed-a te sada manje od 20% analitičara očekuje smanjenje od 50 baznih bodova na nadolazećem sastanku krajem mjeseca dok je ta brojka iznosila oko 40% još krajem prošlog tjedna. Činjenica da je centralna banka u zasebnom priopćenju objasnila kako posljednji govor jednog od članova nipošto ne insinuira agresivno smanjenje kamatnjaka, jasno pokazuje namjernu centralne banke da snizi tržišna očekivanja ususret sastanku a s ciljem izbjegavanja pretjeranih tržišnih korekcija i volatilnosti. Imajući na umu i solidne objave ekonomskih indikatora u proteklom periodu, smatramo kako američka centralna banka i nema razloga za uvođenje snažnijih mjera monetarne politike te očekujemo smanjenje bazičnog kamatnjaka za 25 baznih bodova na nadolazećem sastanku.

Kineska kompanija Huawei otpustila je više od 600 radnika u svom američkom postrojenju za istraživanje Futurewei nakon što je ranije stavljena na crnu listu kompanija od strane američke vlade. Kompanija je u priopćenju objasnila kako su otpuštanja izravna posljedica ograničenja poslovanja budući da američka vlada onemogućava američkim kompanijama da izravno izvoze tehnologiju bez dozvole.

Stavljanje Huaweia na crnu listu onemogućilo je američkim dobavljačima kompanije kao što je Google, koji proizvodi operativni sustav Android i Play app koji koriste Huawei pametni telefoni, da nastave suradnju sa kompanijom. Futurewei tako nije mogao više prenijeti određene tehnologije na Huawei čime su uništeni izvorni ciljevi istraživačke skupine.

Američki predsjednik Trump jučer se sastao sa izvršnim direktorima sedam velikih američkih tehnoloških kompanija koje uključuju Google, Broadcom i Micron, koji su zatražili hitan odgovor na svoje zahtjeve da nastave sa izvozom Huaweiu. Kompanije traže odgovor na aktualno neizvjesnu budućnost poslovanja sa Huaweiem nakon što je sam predsjednik Trump obećao da će se ranije najavljene restrikcije olabaviti, a u kontekstu obnavljanja američko kineskih trgovinskih pregovora.

Silazni pritisci na tečaj EUR/USD su obnovljeni te se parom ponovno trguje ispod razine od 1,12 dolara za jedan euro, odnosno oko razina posljednji puta zabilježenih sredinom lipnja.

Vrijednost euro indeksa, kojim se mjeri vrijednost eura u odnosu na košaricu valuta najvažnijih trgovinskih partnera, je pala u proteklim danima uslijed pozicioniranja investitora pred ovotjedni sastanak ECB-a koji je na rasporedu u četvrtak te gdje se očekuje najava novih mjera monetarne relaksacije s ciljem pružanja podrške oslabljenoj ekonomiji euro zone.

Dio tržišnih sudionika ocjenjuje kako bi se centralna banka već na ovom sastanku mogla odlučiti najaviti smanjenje depozitne kamatne stope za 10 baznih bodova. Dok ne isključujemo mogućnost potonjega, smatramo kako će se centralna banka suzdržati od istoga do sastanka u rujnu dok ne dobije jasniju sliku ekonomskih kretanja u vidu novih analiza i projekcija za ekonomiju euro zone.

Neizvjesnosti na deviznom tržištu ostaju značajne u kratkom roku budući da još uvijek nije jasan precizan tajming i magnituda labavljenja monetarne politike od strane dvije najveće centralne banke, ECB-a i Fed-a.

Pad tečaja EUR/USD u skladu je sa našim predviđanjima za ovaj tjedan objavljenim u jučerašnjem izvještaju. Smatramo pritom kako su nedavne objave ekonomskih indikatora za američko gospodarstvo potvrdile naš stav da centralna banka nema razloga za agresivno smanjenje kamatnih stopa u kratkom roku. Sukladno tome, očekivana prilagodba kamatnjaka naniže za 25 baznih bodova na nadolazećem sastanku ne bi trebala imati snažnijih negativnih implikacija na američki dolar.

Isto tako, smatramo da ukoliko ne dođe do daljnjeg narušavanja ekonomskih indikatora, američka centralna banka će uzeti odmak prije nego se odluči na novu prilagodbu kamatnih stopa. U svijetlu navedenoga smatramo da je većina pozitivnih faktora i dalje na strani dolara te zadržavamo naša očekivanja tečaja EUR/USD od 1,13 dolara za jedan euro krajem godine uz potencijalno i niže tečajne razine, a sukladno našoj napomeni kako bi se ECB mogao odlučiti i na snažniju monetarnu relaksaciju od trenutno anticipirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:08