Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Vodeći svjetski dionički indeksi zabilježili solidnu korekciju

Ilustracija
 Brendan McDermid / REUTERS

Vodeći svjetski dionički indeksi jučer su zabilježili solidnu korekciju uslijed narušenog sentimenta investitora nakon što je posljednja izjava predsjednika Trumpa pokazala kako pregovori s Kinom i dalje nisu niti blizu postizanja finalnog dogovora te kako uvođenje daljnjih carina na kineski uvoz nije isključeno.

Razočaravajući rezultati za drugi kvartal godine te pogoršanje očekivane izvedbe u narednom periodu od strane američkog željezničkog operatera CSX potaknulo je pad dionica za više od 10% te dovelo do sveukupnog pada indeksa željezničkih kompanija za 7% što je najlošija izvedba od svjetske financijske krize. Rezultati poslovanja pokazuju kako je usporavanje rasta u SAD-u počelo utjecati na željezničke operatere.

Investitori su se okrenuli američkim obveznicama u potrazi za sigurnim utočištem te je 10-godišnji prinos zabilježio pad od 7 baznih bodova.

Jučer je objavljen i Fed-ov Beige Book, odnosno izvještaj centralne banke o ekonomskom stanju koji je pokazao kako se rast u SAD-u nastavio po umjerenim stopama u periodu od sredine svibnja do početka srpnja, s neznatnim promjenama u ekonomskoj aktivnosti u odnosu na prethodni period.

Generalno, kontakti centralne banke diljem zemlje su naglasili pozitivna očekivanja nastavka ekspanzije po aktualnim umjerenim stopama.

Aktivnost u prerađivačkom sektoru je pretežito stagnirala uz nesigurnosti vezane uz trgovinski rat s Kinom kao glavni razlog narušene izvedbe u sektoru.

Iako je ispitanicima generalno laknulo što nisu uvedene nove carine na uvoz meksičkih dobara kao što je predsjednik Trump privremeno izjavio, naglašeno je kako je takva retorika općenito utjecala na jačanje nesigurnosti iako do samog uvođenja carina ipak nije došlo. Potonje i ne iznenađuje ukoliko se prisjetimo kako su SAD i Meksiko samo godinu dana ranije sklopile novi trgovinski dogovor u reformaciji dotadašnje NAFTA-e.

Privatna potrošnja je ostala generalno pozitivna ali uz tek skroman rast ili stagnaciju u periodu istraživanja. Većina distrikta je prijavila umjeren rast zaposlenosti ali i istaknula nedostatak radne snage kao ključan problem koji ograničava daljnji snažniji rast zaposlenosti. U nekoliko distrikta navedeno je rezultiralo i nešto snažnijim uzlaznim pritiscima u proteklim danima.

Dan nakon što su podaci o kretanjima trgovine na malo i prerađivačkog sektora u lipnju pozitivno iznenadili investitore, objavljeni podaci o građevinskim dozvolama u SAD-u u lipnju su pokazali iznad očekivanu korekciju od 6,1% godišnje što je najsnažnija korekcija indikatora od početka 2017. godine. Započeta izgradnja stambenih jedinica je zabilježila pad od 0,9% godišnje čime je nastavljena nešto lošija izvedba američkog građevinskog sektora koji se od ljeta prošle godine bori s usporavanjem uslijed negativnih učinaka viših kamatnih stopa na zainteresiranost kupaca.

Vrijednost britanske funte je zabilježila značajan pad u proteklim danima uslijed rastućih rizika da Brexit strategija Boris Johnsona – najizglednijeg nasljednika Therese May na mjestu premijera, bi mogla dovesti do izlaska iz Europske unije bez dogovora. Vrijednost britanske funte u odnosu na američki dolar se jučer spustila na najnižu razinu u proteklih 25 mjeseci.

Mnogi investitori su se suzdržavali od trgovanja britanskom valutom u uvjetima neizvjesnosti ali ovotjedni značajni pad naniže posljedica je izjava Borisa Johnsona kako se pitanje granice s Irskom mora u potpunosti izbrisati iz dogovora o izlasku što je Europska unija oštro odbacila uz izjavu jednog diplomata kako Johnson očito živi u svijetu mašte. S izglednim dolaskom Johnsona na mjesto premijera, vjerojatnost Brexita bez dogovora veća je nego ikada te sukladno tome sugeriramo svim kompanijama s izloženošću korištenje hedginga kao zaštitu od prekomjernih tečajnih oscilacija.

Tečaj EUR/USD zabilježio je blagi rast nakon što je rast potrošačkih cijena u euro zoni pozitivno iznenadio s rastom od 1,3% godišnje dok je posljednja runda podataka iz američkog građevinskog sektora pokazala slabosti koje pogoduju Fed-ovoj namjeri da snizi bazični kamatnjak na nadolazećem sastanku.

Cijene nafte zabilježile su pad treći uzastopni trgovinski dan pri čemu su SAD izjavile kako je Iran voljan pregovarati o svom programu naoružanja. Ukoliko dođe do dogovora između dvije zemlje, sankcije na uvoz iranske nafte bi bile ukinute što bi povećalo sveukupnu ponudu sa sadašnjih razina te uzrokovalo daljnje silazne pritiske na cijene koje se trenutačno nalaze na oko 25% višim razinama u odnosu na kraj prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:23