Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Tehnološki sektor S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi tjedan su započeli mješovitom izvedbom pri čemu je tehnološki sektor S&P 500 dioničkog indeksa premašio svoju rekordnu razinu iz listopada prošle godine. Istovremeno, njemački DAX je zabilježio negativnu izvedbu pod pritiskom ispod očekivane objave podataka o robnoj razmjeni Njemačke.

Naime, novi tjedan započet je još jednom upozoravajućom objavom ekonomskih indikatora Njemačke ekonomije. Izvoz u veljači je zabilježio pad od 1,3% mjesečno, dok je uvoz pao za 1,6% mjesečno, čime su u oba slučaja nadmašena tržišna očekivanja mnogo blaže korekcije od oko pola postotnog boda.

Njemački izvozni sektor nastavlja se nalaziti pod pritiskom niza nesigurnosti kao što su uvjeti Brexita i posljedično niža investicijska aktivnosti u Velikoj Britaniji te usporavanje kineskog rasta. Podsjećamo kako je niz objavljenih podataka ovog mjeseca produbio zabrinutosti investitora oko zdravlja Njemačke ekonomije s naglaskom na kretanja u prerađivačkom sektoru. Preliminarna objava pokazala je da su narudžbe prerađivačkog sektora u veljači nastavile bilježiti pad dok indikatori sentimenta upućuju na daljnju korekciju aktivnosti u ožujku.

Sentix indikator sentimenta eurozone zabilježio je oporavak u travnju što naslućuje blago poboljšanje ekonomske izvedbe u narednom periodu. Istovremeno, indikator sentimenta aktualne situacije pao je osmi uzastopni mjesec te se spustio na najnižu razinu od veljače 2015.

Nakon pada od 5,1% u 2018., Crobex je zabilježio rast od 2,8% na ytd razini u toku prvog kvartala, nošen najavama više isplate dividendi od strane pojedinih kompanija te solidnom objavom rezultata za 2018. godinu. Istovremeno, prosječni redovni dnevni promet na Zagrebačkoj burzi se zadržava na skromnim razinama (6,9 milijuna kuna u ožujku) u nedostatku novih listanja kompanija te uslijed narušenog povjerenja investitora nakon bankrota Agrokora.

S obzirom na blagu korekciju u travnju, Crobex se trenutačno nalazi u plusu od 2,6% na ytd razini.

Crobex u proteklih nekoliko godina nažalost nije uspio profitirati od snažnog gospodarskog rasta, niskih kamatnih stopa i pada obvezničkih prinosa. Potonje je jednim velikim dijelom posljedica uvelike narušenog povjerenja investitora nakon krize u Agrokoru, ali i malog tržišta bez novih listanja te nedovoljno investicijskih prilika. Imajući na umu kako nije izgledno da će se potonje značajno promijeniti u kratkom roku, domaće će se tržište kapitala nastaviti oslanjati na nekolicinu kompanija koje su najveći generatori inače skromnog prometa na Zagrebačkoj burzi.

Nepovoljnije ekonomsko okruženje te narušeni izgledi rasta naših vodećih trgovinskih partnera predstavljaju izazov za domaće izvozno orijentirane kompanije u narednom periodu.

Pritom zadržavamo stav da će vodeće turističke kompanije nastaviti bilježiti rast prihoda i u ovoj godini usprkos očekivano skromnim stopama rasta pa i potencijalnoj korekciji broja stranih turističkih noćenja u suštini turističke sezone uslijed učinka visoke baze, oporavka konkurentskih odredišta te već spomenutog usporavanja rasta naših ključnih emitivnih tržišta. Razlog naših očekivanja rasta prihoda krije se u značajnim investicijama u proteklim godinama koje su dovele do poboljšanja turističkih kapaciteta i kvalitete smještaja te očekujemo da će se negativni učinci prije svega preliti na smještaj i lokacije niže kvalitete.

Cijene nafte dosegnule su najvišu razinu u proteklih pet mjeseci uslijed strahova od daljnje eskalacije konflikta u Libiji koji bi mogli rezultirali snažnim smanjenjem tržišne ponude. U prethodnim mjesecima cijene nafte bile su pod uzlaznim pritiskom uslijed smanjenja proizvodnje od strane OPEC-a te sankcija protiv Venezuele i Irana dok oslabljenja svjetska potražnja djeluje u suprotnom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:09