Signalitics

Dnevni pregled tržišta: S&P 500 zabilježio najbolju tjednu izvedbu od lipnja prošle godine

Nasdaq Composite je ostvario i snažniji dobitak od 4% te ostvario svoju najbolju tjednu izvedbu od studenog 2018. godine
Wall Street broker
 Johannes EISELE / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Unatoč padu od 0,5% u petak, dobici S&P 500 u prethodna četiri trgovinska dana rezultirali su rastom od 3,2% na tjednoj razini što je najbolja tjedna izvedba indeksa od lipnja prošle godine. Nasdaq Composite je ostvario i snažniji dobitak od 4% te ostvario svoju najbolju tjednu izvedbu od studenog 2018. godine. Sličnu izvedbu su ostvarili i europski dionički indeksi gdje je Stoxx 600 u petak kliznuo za 0,3% ali ipak uspio ostvario dobitak od 3,3% na tjednoj razini – također najveći tjedni rast od studenog 2018.

ŠTO TO ZNAČI?

Apetit investitora prema rizičnoj imovini oporavio se početkom prošlog tjedna nakon što je Kineska centralna banka ubrizgala pozamašan iznos likvidnosti u financijski sustav kako bi pomogla ekonomiji oslabljenoj posljedicama koronavirusa. Pretežito pozitivne objave ekonomskih indikatora s naglaskom na oporavak sentimenta u prerađivačkom sektoru također su pomogli raspoloženju investitora. Konačno, najava Kine i SAD-a da će smanjiti carine na međusobni uvoz dobara rezultirala je značajnim rastom pojedinih sektora za koje se očekuje da će biti najveći dobitnici novog dogovora. Ipak, strahovi od potencijalnih ekonomskih implikacija virusa na Kinu i svjetsku ekonomiju su isplivali na površinu u petak kada su investitori ponovno povećali svoju potražnju za sigurnom imovinom poput njemačkih i američkih državnih obveznica, zlata te švicarskog franka i jena.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Virus je do sada već odbio više života nego zaraza SARS-om 2003. godine. Oporavak dioničkog tržišta u proteklom tjednu se pritom temelji na pretpostavci kako će širenje virusa biti obuzdano u toku veljače i kako će sukladno tome, ekonomske posljedice biti koncentrirane u prvom kvartalu godine. U skladu s navedenim, vodeći analitičari predviđaju da će virus samo odgoditi predviđeno ubrzanje rasta svjetske ekonomije u drugu polovicu godine što je dio investitora iskoristio za kupnju na dioničkom tržištu nakon značajne korekcije istoga u prethodnim tjednima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:55