Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Povjerenje potrošača u SAD-u i ekonomski sentiment eurozone rastu

Shopping centar, ilustracija
 Tonči Plazibat / CROPIX

Američki dionički indeksi su izbrisali inicijalne dobitke te dan završili u negativnom teritoriju dok su obveznički prinosi zabilježili daljnje silazne pritiske uslijed nastavka neizvjesnosti i narušenog sentimenta investitora radi američko-kineskog trgovinskog sukoba.

Postojeće neizvjesnosti dodatno su potaknute izjavom predsjednika Trumpa tijekom posjeta u Japanu, kako SAD nisu spremne za trgovinski dogovor s Kinom.

Europski dionički indeksi su također zabilježili negativnu izvedbu nakon što su u ponedjeljak završili u plusu uslijed pozitivne reakcije investitora na izbore za Europski parlament nakon što euroskeptične stranke nisu uspjele zadobiti prevlast kao što se strahovalo.

Ipak, talijanska imovina našla se pod pritiskom nakon što je desničarka stranka Lega osvojila većinu na izborima. Potonje je potaknulo strah kako bi talijanski sukob s Europskom komisijom mogao postati naglašeniji s obzirom na osnaženu poziciju stranke od prošlih izbora. Izgledno je tako kako bi stranka mogla usvojiti još snažnije zaoštravanje retorike prema Europskoj komisiji vezano uz pitanje fiskalne discipline države.

Euroskeptične stranke držat će 23% Europskog parlamenta što je manje nego što su mnogi strahovali. Ipak, na umu treba imati kako su ove stranke postale najjače stranke u Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Mađarskoj. Stranka nacionalista Marine Le Pen osvojila je više glasova od stranke predsjednika Macrona u Francuskoj.

Može se očekivati ​​da će se populisti uobičajeno usredotočiti na slijeđenje nacionalnih programa umjesto izgradnje prekogranične koalicije na europskoj razini. Ono što je pozitivno za eurozonu, jest činjenica da će upravo iz tog razloga euroskeptične stranke teško stvoriti kohezivnu skupinu putem koje bi ostvarile snažniji utjecaj u Europskom parlamentu.

Povjerenje potrošača u SAD-u zabilježilo je rast od 4,9 bodova na 134,1 bod u svibnju te tako nadmašilo tržišna očekivanja i dosegnulo najvišu razinu od studenog prošle godine.

Potrošači očekuju nastavak rasta američke ekonomije po solidnim stopama u nadolazećim mjesecima. Promatrano po komponentama, poboljšanje je zabilježila i ocjena aktualne ekonomske situacije te očekivanja budućih uvjeta a povećao se i broj ispitanika koji očekuju rast ponude poslova u narednim mjesecima. Ipak, na umu treba imati kako je istraživanje povjerenja završeno prije nego što je predsjednik Trump povećao carine na uvoz kineskih dobara. Odraz potonjeg na sentiment indikatore bit će vidljiv tek u lipnju.

Poboljšanje je zabilježio i ekonomski sentiment u eurozoni. Naime, indikator sentimenta Europske komisije u svibnju je neočekivano porastao na 105,1 bod s razine od 103,9 bodova koliko je iznosio prošli mjesec. Vrijedi istaknuti kako je ovo prvi rast indikatora od prošlog lipnja.

Do poboljšanja na razini eurozone došlo je usprkos daljnjem narušavanju sentimenta u Njemačkoj gdje se indikator spustio na najnižu razinu u protekle dvije godine.

Tečaj EUR/USD ostao je stabilan nakon rezultata izbora za Europski parlament, a da bi par jučer zabilježio silazne pritiske.

U suštini smatramo kako su rezultati izbora negativni za euro. Činjenica da euro nije odmah zabilježio deprecijacijske pritiske proizlazi iz toga što su tržišta očekivala čak i snažniji rast popularnosti euroskeptičnih stranaka nego što je to bio slučaj.

Bilo kako bilo, razvodnjena proeuropska većina smanjuje potencijal Europske unije da djeluje oko ključnih pitanja. S obzirom na to da je organiziranje političke većine otežano, produbljivanje integracije zemalja Europske unije ne bi se trebalo očekivati. Jedinstveni sustav osiguranja depozita i zajednički proračun nisu bila popularna rješenja niti prije izbora i smatramo malo vjerojatnim da će fragmentirana proeuropska većina ovdje uspjeti učiniti bilo kakve pomake.

Kao što možete vidjeti iz grafičkog prikaza, postoji visoka razina korelacije između rasta političke neizvjesnosti u euro zoni (reprezentirana širenjem spreada između njemačke i talijanske 10-godišnje obveznice) i slabljenja euro. Talijanski prinosi već su zabilježili uzlazne pritiske nakon izbora i smatramo kako rast popularnosti euroskeptika u Italiji i Francuskoj povećava političku premiju euro zone.

Američki dolar se ponaša kao sigurno utočište već neko vrijeme i stoga očekujemo da profitira od niza nesigurnosti koje okružuju eurozonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:24