Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Poslovna klima u Njemačkoj sve gora, očekuje se daljnje pogoršanje

Ilustracija: Tvornica Porschea u Stuttgart-Zuffenhausenu
 Ralph Orlowski / REUTERS
Što se dogodilo?

Nakon što su PMI indikatori sentimenta pokazali daljnje narušavanje ekonomske situacije u eurozoni i u Njemačkoj u rujnu, isto je potvrdila i jučerašnja objava Ifo indikatora poslovne klime u Njemačkoj. Naime, komponenta indeksa koja mjeri očekivanja je zabilježila pad te tako uputila na daljnje pogoršanje ekonomske izvedbe na horizontu od sljedećih šest mjeseci.

Dodatno, indikator poslovne klime u uslužnom sektoru je počeo padati jednako brzo kao i onaj u prerađivačkom sektoru što pokazuje kako cjelokupna ekonomija počinje patiti od nepovoljnih industrijskih kretanja.

Što to znači?

Objave sentiment indikatora u rujnu uništile su posljednje nade oko stabilizacije Njemačke ekonomije te postoji konsenzus oko ulaska Njemačke u recesiju u trećem kvartalu godine, definiranu kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a.

Zašto nam je važno?

Trgovinski rat između SAD-a i Kine koji bi mogao postati trajno ekonomsko stanje prijeti svjetskim trgovinskim lancima koje su kompanije gradile u proteklim desetljećima. Postojeća nesigurnost oko budućnosti svjetske trgovine izgledno će ostati visoka u nadolazećem periodu što rezultira suzdržavanjem od investiranja od strane kompanija. Dodatno, Njemačka je suočena i s neizvjesnostima po pitanju Brexita, usporavanjem Kine te recesijom u Turskoj.

Nepovoljna kretanja u našem okruženju već su se odrazila na izvedbu domaće industrije i izvoznog sektora. Njemačka je uz Italiju naše najvažnije izvozno tržište i u pogledu usluga i u pogledu roba te daljnje narušavanje ekonomske situacije implicira i pogoršanje domaće ekonomske izvedbe koju bi mogli osjetiti već u prvom kvartalu sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:58