Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Pogoršanje situacije u prerađivačkom i uslužnom sektoru u eurozoni

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.9.2019. u 10:27

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.9.2019. u 10:27

Electric engines to be mounted into Porsche Taycan cars aer seen during the production launch of the new model on September 9, 2019 at the company's plant in Stuttgart, southern Germany. The Taycan is Porsche's first all-electic car., Image: 469918575, License: Rights-managed, Restrictions: Germany OUT, Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP
Profimedia, AFP

Porsche Taycan, tvornica u Stuttgartu

Što se dogodilo?

Suprotno predviđanjima analitičara, PMI indikator sentimenta prerađivačkog sektora eurozone u rujnu je zabilježio daljnje pogoršanje te se već osmi uzastopni mjesec nalazi ispod kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od recesije. Dodatno, u rujnu je pogoršanje zabilježio i indikator sentimenta uslužnog sektora.

PMI indeks pokazatelj je poslovne aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru. Radi se o indikatoru temeljenom na anketi, koja pita ispitanike o promjenama u percepciji nekih ključnih varijabli poslovanja u odnosu na raniji mjesec. Povijesno gledano indikator se pokazao kao pouzdan pokazatelj budućeg ekonomskog stanja.

Što to znači?

Suprotno ranijim predviđanjima i najavama ECB-a, ekonomska situacija u eurozoni bilježi daljnje pogoršanje na ulazu u posljednji kvartal godine. Nepovoljna kretanja u prerađivačkom sektoru polako ali sigurno su počela zahvaćati i ostale dijelove ekonomije.

Zašto nam je važno?

Eurozona je naš vodeći trgovinski partner i u pogledu izvoza roba i u pogledu izvoza usluga. Samo Njemačka i Italiju zajedno apsorbiraju gotovo jednu trećinu našeg ukupnog izvoza. Ako se nastavi daljnje narušavanje ekonomskog stanja na spomenutim tržištima, implikacije na izvedbu domaće ekonomije će nedvojbeno biti negativne i vidljive već početkom sljedeće godine.