Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Pogoršanje situacije u prerađivačkom i uslužnom sektoru u eurozoni

Porsche Taycan, tvornica u Stuttgartu
 Profimedia, AFP
Što se dogodilo?

Suprotno predviđanjima analitičara, PMI indikator sentimenta prerađivačkog sektora eurozone u rujnu je zabilježio daljnje pogoršanje te se već osmi uzastopni mjesec nalazi ispod kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od recesije. Dodatno, u rujnu je pogoršanje zabilježio i indikator sentimenta uslužnog sektora.

PMI indeks pokazatelj je poslovne aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru. Radi se o indikatoru temeljenom na anketi, koja pita ispitanike o promjenama u percepciji nekih ključnih varijabli poslovanja u odnosu na raniji mjesec. Povijesno gledano indikator se pokazao kao pouzdan pokazatelj budućeg ekonomskog stanja.

Što to znači?

Suprotno ranijim predviđanjima i najavama ECB-a, ekonomska situacija u eurozoni bilježi daljnje pogoršanje na ulazu u posljednji kvartal godine. Nepovoljna kretanja u prerađivačkom sektoru polako ali sigurno su počela zahvaćati i ostale dijelove ekonomije.

Zašto nam je važno?

Eurozona je naš vodeći trgovinski partner i u pogledu izvoza roba i u pogledu izvoza usluga. Samo Njemačka i Italiju zajedno apsorbiraju gotovo jednu trećinu našeg ukupnog izvoza. Ako se nastavi daljnje narušavanje ekonomskog stanja na spomenutim tržištima, implikacije na izvedbu domaće ekonomije će nedvojbeno biti negativne i vidljive već početkom sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:28