Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Nastavljaju se turbulencije na svjetskim financijskim tržištima

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.3.2020. u 12:21

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.3.2020. u 12:21

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on March 5, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks tumbled again in opening trading Thursday on fears of a global slowdown due to the coronavirus, extending the run of volatility that has dominated markets in recent weeks.About 20 minutes into trading, the benchmark Dow Jones Industrial Average was down 2.8 percent, or more 750 points, at 26,324.68. The index surged nearly 1,200 points on Wednesday. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Turbulencije na svjetskim financijskim tržištima su očekivano nastavljene i jučer u nedostatku informacija o skorom obuzdavanju pandemije. Investitori su pritom prodavali sve što se moglo prodati s jedinom iznimkom američkog dolara čija je vrijednost nastavila rasti. Osim pada vrijednosti dioničkih indeksa, investitori su rasprodali i tradicionalne oblike sigurnih ulaganja.

Naime, u vremenima pesimizma investitori imaju tendenciju rasprodaje dioničkog tržišta, ali uz istovremeno pojačanu kupnju njemačkih i američkih državnih obveznica i zlata koji se smatraju sigurnim utočištima. Trenutačno, rasprodaju se čak i državne obveznice a pada i cijena zlata.

ŠTO TO ZNAČI?

Jedan dio razloga rasprodaje državnih obveznica zasigurno se krije u vjerovanju kako će značajno više potrebe države za financiranjem radi obuzdavanja pandemije, rezultirati padom cijena istih što za investitore predstavlja kapitalni gubitak. Ovo je logična pretpostavka ali u obzir treba uzeti kako će velik dio nove ponude obveznica biti apsorbiran od strane samih centralnih banaka.

Drugi, i vjerojatno mnogo značajniji, dio razloga rasprodaje apsolutno svega leži u općoj panici investitora. Naime, radi značajne korekcije na tržištu, većina investitora osjeća se sigurnije s držanjem gotovine nego bilo kojih drugih instrumenata, što je rezultiralo značajnim povlačenjem ulaganja iz fondova svih vrsta. Fondovi, kako bi mogli isplatiti klijentu njegov novac, prisiljeni su prodati imovinu, uključujući i državne obveznice.

Tržište pritom ne samo da preferira gotovinu nego preferira gotovinu u američkom dolaru. Vrijednost dolara u odnosu na ostale svjetske valute tako je značajno porasla u proteklim danima. Takva izvedba nas i ne bi trebala iznenaditi ukoliko se prisjetimo kako je američki dolar bio jedno od rijetkih utočišta za investitore u vrijeme izbijanja posljednje financijske krize.