Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Nastavljaju se turbulencije na svjetskim financijskim tržištima

Trenutačno, rasprodaju se čak i državne obveznice, a pada i cijena zlata
 AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Turbulencije na svjetskim financijskim tržištima su očekivano nastavljene i jučer u nedostatku informacija o skorom obuzdavanju pandemije. Investitori su pritom prodavali sve što se moglo prodati s jedinom iznimkom američkog dolara čija je vrijednost nastavila rasti. Osim pada vrijednosti dioničkih indeksa, investitori su rasprodali i tradicionalne oblike sigurnih ulaganja.

Naime, u vremenima pesimizma investitori imaju tendenciju rasprodaje dioničkog tržišta, ali uz istovremeno pojačanu kupnju njemačkih i američkih državnih obveznica i zlata koji se smatraju sigurnim utočištima. Trenutačno, rasprodaju se čak i državne obveznice a pada i cijena zlata.

ŠTO TO ZNAČI?

Jedan dio razloga rasprodaje državnih obveznica zasigurno se krije u vjerovanju kako će značajno više potrebe države za financiranjem radi obuzdavanja pandemije, rezultirati padom cijena istih što za investitore predstavlja kapitalni gubitak. Ovo je logična pretpostavka ali u obzir treba uzeti kako će velik dio nove ponude obveznica biti apsorbiran od strane samih centralnih banaka.

Drugi, i vjerojatno mnogo značajniji, dio razloga rasprodaje apsolutno svega leži u općoj panici investitora. Naime, radi značajne korekcije na tržištu, većina investitora osjeća se sigurnije s držanjem gotovine nego bilo kojih drugih instrumenata, što je rezultiralo značajnim povlačenjem ulaganja iz fondova svih vrsta. Fondovi, kako bi mogli isplatiti klijentu njegov novac, prisiljeni su prodati imovinu, uključujući i državne obveznice.

Tržište pritom ne samo da preferira gotovinu nego preferira gotovinu u američkom dolaru. Vrijednost dolara u odnosu na ostale svjetske valute tako je značajno porasla u proteklim danima. Takva izvedba nas i ne bi trebala iznenaditi ukoliko se prisjetimo kako je američki dolar bio jedno od rijetkih utočišta za investitore u vrijeme izbijanja posljednje financijske krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:17