Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Konačni Oporavak američkih dioničkih indeksa nakon dvodnevnog pada

S&P 500 i Dow Jones i dalje nalaze u negativnom teritoriju na ytd razini
Brokeri na njujorškoj burzi
 Profimedia, Eyevine

Nakon dva dana uzastopna pada američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu ususret Danu zahvalnosti te snažnoj izvedbi sektora potrošačkih netrajnih dobara ususret Black Friday-u.

Dobici ipak nisu bili dovoljni da izbrišu snažne korekcijske pritiske u protekla dva dana pa se S&P 500 i Dow Jones i dalje nalaze u negativnom teritoriju na ytd razini dok se Nasdaq nalazi u blagom plusu unatoč značajnim gubicima vodećih tehnoloških kompanija po početka prošlog mjeseca.

Pet najvećih tehnoloških izdanja poznatijih kao Faang dionice (Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google) nakon što su ukupno izbrisali trilijun dolara vrijednosti tržišne kapitalizacije, jučer su zabilježili umjerenu pozitivnu izvedbu uz rast Faecbooka od 2,8%, Amazona od 2,6%, Alphabeta (vlasnika Googlea) od 1,6% te Applea od 0,3%. Netflix je bio tako jedino izdanje među navedenima koje nije uspjelo profitirati od oporavka te je dan završio s korekcijom od 0,5%.

Do oporavka dolazi unatoč razočaravajućoj objavi podataka s američkog tržišta. Naime, jedan od ključnih indikatora sentimenta – University of Michigan indeks potrošačkog sentimenta jučer je pao na razinu od 97,5 bodova u studenom s razine od 98,6 bodova mjesec ranije te time razočarao tržišna očekivanja koja su anticipirala manju korekciju na 98,3 .

Indikator koji pokazuje trenutne ekonomske uvjete pao je na 112,3 bodova, dok je komponenta indikatora koja pokazuje očekivanja pala za 1,3 postotna boda u odnosu na mjesec ranije na 88,1 bod. Unatoč padu u studenom, sentiment potrošača i dalje se zadržava na visokim razinama u povijesnom kontekstu uslijed nastavka poboljšanja uvjeta na tržištu rada i rasta plaća dok korekcijski pritisci prije svega proizlaze od strane straha od rastućih inflatornih pritisaka i troškova financiranja.

Podaci objavljeni ranije pokazali su kako je refinanciranje hipoteka u SAD-u palo na najnižu razinu u proteklih 18 godina budući da rastuće kamatne stope smanjuju isplativost istoga.

Nadalje, narudžbe trajnih dobara koje su ključni indikator stanja u američkom prerađivačkom sektoru u listopadu su zabilježile najsnažniji pad u proteklih 15 mjeseci uslijed snažnog pada potražnje za transportnom opremom. Pad od 4,4% bio je znatno iznad očekivanja korekcije od 2,6%. Ukoliko isključimo uobičajeno volatilnu komponentu transportne opreme, narudžbe su porasle za 0,1% mjesečno, također ispod očekivanja rasta od 0,4%. Postojeće neizvjesnosti vezano uz trgovinske sukobe s Kinom usporavaju rast kapitalnih izdataka koji su inače poduprijeti poreznim rasterećenjem.

OECD je jučer objavio svoje posljednje ekonomske prognoze prema kojima očekuje usporavanje rasta svjetske ekonomije sa 3,7% na koliko je procijenjen rast u 2018. na 3,5% u naredne dvije godine što je treći puta ove godine da je organizacija revidirala svoja očekivanja rasta naniže.

OECD – ov glavni ekonomist je upozorio na akumulaciju niza rizika koji bi mogli izazvati neželjene posljedice. Kao prvo, daljnje trgovinske napetosti imat će nepovoljan učinak na robnu razmjenu i rast BDP-a te dovesti do neizvjesnosti u poslovnim planovima i investicijskim odlukama. Kao drugo, zaoštravanje financijskih uvjeta moglo bi ubrzati odljev kapitala s tržišta u nastajanju. Na trećem mjestu OECD je istaknuo očekivano usporavanje Kine koje bi također negativno utjecalo na ekonomije tržišta u nastajanju, ali i razvijene ekonomije ukoliko se šok iz Kine prelije u značajan pad svjetskih dioničkih indeksa i više premije rizika.

Nakon značajnog pada u proteklim tjednima cijene nafte jučer su zabilježile blagi oporavak nakon što su podaci o snažnijoj od očekivanje potrošnje u SAD-u te neočekivani skok rafinerijske potražnje ublažili dio tržišnih zabrinutosti oko pretjeranog rasta ponude.

Dok OPEC razmatra smanjenje proizvodnje, američki predsjednik Trump nastavlja zagovarati smanjenje cijene nafte te traži od Saudijske Arabije da zadrži proizvodnju na trenutnim razinama. Investitori izuzev SAD-a prate zbivanja i u Rusiji – drugom najvećem proizvođači nafte iz SAD-a koja je sudjelovala u OPEC-ovom ranijem smanjenju proizvodnje ali izrazila trenutno namjeru zadržavanje iste oko trenutnih razina.

Podsjećamo, uzlazni pritisci na cijenu nafte ranije ove godine uzrokovani su bili prije svega očekivanjima smanjenja ponude nafte na svjetskom tržištu uslijed američkih sankcija prema izvozu iranske nafte ali se u nedavnom periodu pokazalo kako će učinak istih biti ograničenog dosega dok očekivano usporavanje rasta svjetske ekonomije te posebice Kine upućuje na smanjenje potražnje u sljedećoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:57