Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Izgledno produljenje kinesko - američkih trgovinskih pregovora

Donald Trump i Xi Jinping na večeri u Buenos Airesu
 Kevin Lamarque / REUTERS

Nakon pretežito negativne izvedbe u proteklim danima, američki dionički indeksi jučer su porasli bez daljnjih silaznih pritisaka na američke obvezničke prinose. Europski dionički indeksi zabilježili su mješovitu izvedbu gdje Stoxx 600 nije uspio očuvati inicijalne dobitke te je dan završio blago u negativnom teritoriju.

Očitih razloga za oporavak tržišnog sentimenta nije bilo. Naime, posljednje informacije pokazuju kako bi pregovori SAD-a i Kine mogli potrajati puno dulje nego što se to inicijalno očekivalo. Trumpov glavni ekonomski savjetnik jučer je istaknuo kako bi pregovori mogli potrajati još mjesecima dok su tržišta anticipirala potpisivanje finalnog dogovora do kraja travnja. Američki pregovarački tim započeo je novu rundu pregovora u Beijingu, a posljednje izjave sugeriraju kako je tempo znatno usporio u proteklim tjednima uslijed poteškoća u implementaciji određenih ekonomskih reformi s kineske strane, a na kojima SAD inzistiraju kako bi došlo do postizanja dogovora. Sudbina postojećih carina između SAD-a i Kine također nije jasna. Naime, Kina zahtijeva eliminaciju svih ranije uvedenih carina dok SAD želi da carine na uvoz pojedinih dobara ostanu nepromijenjene.

Jučer objavljena revizija američkog BDP-a za četvrti kvartal 2018. pokazala je rast od 2,2% godišnje, a u odnosu na inicijalnu procjenu rasta od 2,6% te ispod tržišnih očekivanja rasta od 2,4% godišnje.

Jučer su objavljeni i podaci o bazičnoj PCE inflaciji koja je u posljednjem kvartalu zabilježila rast od 1,8% godišnje – ispod Fed-ovog srednjoročnog cilja od 2%. Usporavanje rasta inflatornih pritisaka podiže špekulacije o budućoj monetarnoj politici Fed-a gdje Fed fund futuresi sugeriraju sve veću vjerojatnost smanjenja bazičnog kamatnjaka do kraja ove godine.

Prema prvoj procjeni, rast potrošačkih cijena u Njemačkoj je usporio za dvije desetine na 1,3% godišnje u ožujku te se tako nalazi na istoj razini kao i godinu ranije. Razlog ovaj puta nisu cijene energenata koje su čak zabilježile rast u odnosu na veljaču već niža stopa rasta cijena hrane. Još značajnije, iako službena procjena još uvijek nije objavljena, jučer objavljeni podaci impliciraju i značajno usporavanje temeljne inflacije, prema razini od tek 1% godišnje.

Spomenuta kretanja ECB-u ne daju mnogo razloga za optimizam, posebice ako uzmemo u obzir značajno bolju sliku na njemačkom tržištu rada u odnosu na ostale zemlje eurozone, posebice one na periferiji. Unatoč snažnijim fundamentima i niskoj stopi nezaposlenosti u Njemačkoj, stopa rasta potrošačkih cijena bilježi daljnje usporavanje.

Tečajem EUR/HRK trguje se nadomak razine od 7,43 kuna za jedan euro što je u skladu s našom projekcijom za kraj kvartala (7,42) . Unatoč smanjenoj inozemnoj potražnji koja se već odrazila na izvozna kretanja te nešto kasnijim Uskršnjim blagdanima ove godine, ne očekujemo značajnije slabljenje domaće valute budući da svaka epizoda deprecijacije će izgledno biti iskorištena za konverziju deviza po povoljnijim tečajnim razinama od strane domaćih izvoznika i hotelijera.

Dolazak toplijeg vremena i Uskršnji blagdani krajem travnja rezultirat će uobičajeno snažnijom turističkom aktivnosti te sukladno tome i obnavljanjem aprecijacijskih pritisaka na domaću valutu kada bi ponovno mogli vidjeti nove intervencije HNB-a. Ne očekujemo pritom pad tečaja EUR/HRK ispod razine od 7,38 kuna za jedan euro budući da smatramo da će HNB nastojati održati stabilnost tečaja uslijed niskih inflatornih pritisaka te negativnih učinaka koje na izvoznike ima narušavanje rasta vodećih trgovinskih partnera.

Britanska funta bilježi jačanje u ranom dijelu trgovanja nakon što je jučer dotaknula najnižu razinu u proteklih nekoliko tjedana, a ususret trećeg pokušaja britanske premijerke May da dobije podršku za dogovor o uvjetima izlaska iz Europske unije. Aktualne objave i postojeća retorika sugeriraju kako malo toga ide u prilog potpori dogovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:49