Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Ifo indeks u ožujku zabilježio najsnažniju korekciju ikada

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.3.2020. u 9:28

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.3.2020. u 9:28

German Chancellor Angela Merkel talks with an employee as she visits Volkswagen's car factory in Zwickau, eastern Germany, on November 4, 2019 on the occasion of the start of the production of the new Volkswagen electric car, the ID.3 model. - (Photo by RONNY HARTMANN / AFP)
RONNY HARTMANN / AFP

Angela Merkel u Volkswagen tvornici

ŠTO SE DOGODILO?

Jedan od najvažnijih pokazatelja nadolazeće ekonomske izvedbe Njemačke, Ifo indeks, u ožujku je zabilježio najsnažniju korekciju ikad. U terminima apsolutne vrijednosti, indikator se sada nalazi na razini zadnji puta viđenoj u vrijeme financijske krize, jasno održavajući pesimizam oko onoga što tek predstoji.

 

ŠTO TO ZNAČI?

Sve europske ekonomije zabilježile su do sada neviđeni pad ekonomske aktivnosti u periodu od samo mjesec dana. Još u toku veljače, većina analitičara bavila se predviđanjima jačine očekivanog ekonomskog uzleta u ovoj godini. Jučerašnja objava Ifo indeksa pruža nam tek blijedu ideju veličine ekonomske katastrofe koja je pred nama. Nažalost, niti ova niti nadolazeće objave nisu nam u mogućnosti reći ništa o budućnosti. Dubina recesije s kojom ćemo se suočiti u potpunosti ovisi o trajanju širenja pandemije. Državne mjere uvedene u proteklim danima, kao i mjere centralnih banaka, služe tek za ublažavanje teškog prizemljenja gotovo svih gospodarskih subjekata dok izlaz ne bude na vidiku.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

S obzirom na tešku situaciju sa širenjem virusa u Italiji, u ovom trenutku je izvjesno kako će zemlja ući u tešku recesiju. Nažalost, trenutačno nije moguće procijeniti koliko će ona trajati. Ono što je sigurno jest kako visok javni dug zemlje od preko 130% BDP-a zasigurno ne olakšava posao aktualnoj vladi koja nastoji naći sredstva za pružanje kakve takve podrške ekonomiji. Promatrano u odnosu na ostale zemlje u EU, Italija je za sada izdvojila relativno nizak iznos fiskalnih sredstava za borbu s pandemijom. Za Hrvatsku, kao malu otvorenu ekonomiju, od presudnog značenja ostaje budućnost ekonomija u našem neposrednom okruženju jednom kada pandemija bude ostavljena iza nas.