Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Fokus investitora na objavi bilješki ECB-a s posljednjeg sastanka

Zgrada FED-a u Washingtonu
 Profimedia, Alamy

Fokus investitora jučer je bio na objavi bilješki Fed-a sa posljednjeg sastanka centralne banke održanog krajem srpnja gdje je po prvi puta u jedanaest godina došlo do smanjenja bazičnog kamatnjaka.

Bilješke su pritom pokazale kako među članovima Vijeća vladaju oprečna mišljenja gdje dva člana nisu bila suglasna sa smanjenjem bazičnog kamatnjaka dok su neki htjeli da se bazični kamatnjak smjesta snizi za 50 baznih bodova. Dodatno, oko pola članova smatra da bi kamatnjak trebalo ponovno sniziti do kraja godine.

Ipak, na umu treba imati kako članovi koji su glasali za smanjenje bazičnog kamatnjaka na prošlom sastanku, smatraju kako se ovaj potez ne bi trebao promatrati kao indikacija da će kamatnjak nužno zabilježiti daljnje smanjenje u budućnosti. Fed tako smatra kako je ovo prije prilagodba kamatnjaka na sredini ekonomskog ciklusa što znači da Fed i nije sklon tržišnim očekivanjima koja sugeriraju kako je ovo početak novog trenda u monetarnoj politici američke centralne banke.

U svojoj raspravi o budućim izglednim kretanjima monetarne politike, članovi Fed favoriziraju pristup u kojem će daljnje odluke ovisiti o nadolazećim informacijama te implikacijama koje će iste imati po ekonomske izglede. Nekoliko članova centralne banke je pritom sugeriralo kako priroda niza rizika koji utječu na ekonomiju i odsustvo jasnoće kada će ti rizici biti riješeni, implicira kako nositelji monetarne politike moraju biti fleksibilni te fokusirani isključivo na nadolazeća događanja.

Bilješke su pokazale kako oni članovi koji su glasali u prilog smanjenju kamatnjaka smatraju kako je bolje pozicionirati monetarnu politiku na način da je u mogućnosti minimizirati negativne učinke oslabljenog svjetskog ekonomskog rasta i trgovinskih nesigurnosti i tako pružiti osiguranje od jačanja negativnih utjecaja iz tih izvora na američku ekonomiju.

Bilješke nisu imale gotovo nikakvog utjecaja na tržišna očekivanja kretanja kamatnjaka u toku ove i sljedeće godine budući da i dalje impliciraju značajnu neizvjesnost vezano uz buduću odluku centralne banke na sastanku u rujnu. Fokus investitora danas se prebacuje na govor čelnika Fed-a na Jackson Hole konferenciji, koji bi mogao pružiti nešto jasniju sliku i naznaku budućeg smjera monetarne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:28