Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Fokus investitora na američko kineskim trgovinskim odnosima

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.8.2019. u 10:57

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.8.2019. u 10:57

U.S. President Donald Trump meets with China's President Xi Jinping at the start of their bilateral meeting at the G20 leaders summit in Osaka, Japan, June 29, 2019. REUTERS/Kevin Lamarque
Kevin Lamarque / REUTERS

Donald Trump i Xi Jinping

U nedostatku drugih značajnijih ekonomskih zbivanja u uobičajeno mirnom kolovozu, fokus investitora ostaje na američko kineskim trgovinskim odnosima gdje je svježi val pesimizma zahvatio tržišta u petak nakon što je predsjednik Trump rekao novinarima kako nije spreman za postizanje trgovinskog dogovora s Kinom te tako izbrisao posljednje nade da bi dvije ekonomije mogle postići primirje u kratkom roku. Sentimentu investitora nije pomogla niti objava Bloomberga kako američka administracija odgađa davanje licenci kompanijama kako bi mogle nastaviti poslovati s kineskom kompanijom Huawei.

 

Podsjećamo kako su tenzije između dvije zemlje eskalirale početkom prošlog tjedna nakon što je Trump najavio uvođenje carina na preostalih 300 milijardi dolara godišnje vrijednosti kineskog uvoza u rujnu dok je Kina dozvolila slabljenje vlastite valute ispod takozvane kritične granice što je uzrokovalo reakciju američke administracije koja je zemlju optužila za manipuliranje tečajem s ciljem stjecanja nepoštene prednosti u vanjskoj trgovini.

U takvim okolnostima investitori su se okrenuli potražnji za sigurnijim oblicima ulaganja gdje se kao dobitnik nametnulo zlato s rastom cijene od preko 4% u toku tjedne te se cijena istoga trenutačno nalazi na najvišoj razini u proteklih šest godina. Prinosi na njemačke i američke državne obveznice spustili su se na najnižu razinu u proteklih nekoliko godina dok su vodeći svjetski dionički indeksi tjedan završili u padu.