Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Dionički indeksi zabilježili rast od preko 5 posto

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.3.2020. u 9:20

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.3.2020. u 9:20

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on October 11, 2019, at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks jumped early Friday on optimism for progress in US-China negotiations, including a possible agreement to pause new tariff measures. The talks in Washington, now in their second day, were given a positive push by US President Donald Trump, who said the negotiations were
Johannes EISELE / AFP

Wall Street broker

ŠTO SE DOGODILO?

Investitori su jučer uspjeli privremeno odahnuti nakon što su američki dionički indeksi zabilježili rast od preko 5% a nešto blaži rast ostvarili su i vodeći europski dionički indeksi.

 

ŠTO TO ZNAČI?

Tržište je pozitivno reagiralo na najave vlada diljem svijeta kako su spremne pomoći ekonomiji s mjerama značajne fiskalne ekspanzije. Ipak, privremeni oporavak tržišta nipošto ne znači da je najgore iza nas.

Ekonomski učinak aktualne situacije ostaje teško procijeniti. Situacija se brzo mijenja i sve više velikih kompanija prisiljeno je obustaviti svoju proizvodnju u najizloženijim zemljama. Nedvojbeno da će takvih slučajeva biti sve više što dulje traje širenje zaraze.

Sa značajnim postotkom stanovništva u prisilnoj ili dobrovoljnoj karanteni, privatna potrošnja zabilježit će strmoglavi pad. Naravno, točan tajming početka karantene u različitim zemljama unutar Europe te još nepoznato trajanje isto odredit će koliki će snažan biti utjecaj na rast u prvom a potom i u drugom kvartalu godine.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Nadolazeća kriza tako bi mogla imati popularno zvan „V“ oblik koji obilježava strmoglavi pad ekonomske aktivnosti ali i isto tako nagli oporavak iste. Potonje je realno očekivati u slučaju relativno brzog obuzdavanja pandemije u Europi i SAD-u, kao što je bio slučaj u Kini.