Signalitics

Dnevni pregled tržišta: američki indeksi zabilježili najlošiju izvedbu u šest tjedana

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

U danu bez objava značajnijih ekonomskih indikatora američki dionički indeksi su unatoč inicijalnim uzlaznim pritiscima, trgovanje završili u crvenom teritoriju. S&P 500 pao je za 0,4% dok se indeksom u toku dana trgovalo i na 1,3% nižim razinama – najlošija izvedba u proteklih šest tjedana.

U Kini je Caixin-Markit indeks sentimenta uslužnog sektora pao za 2,5 bodova na 51,1 bodova u veljači što je najniža razina indikatora u protekla četiri mjeseca.

Indikator se pritom odnosi na sentiment vezan za manje i privatne kompanije te je pokazao mnogo oštriji pad nego službeni indeks PMI sektora usluga koji je korigirao tek za jednu desetinu na 53,5 boda u veljači. Caixin istraživanje tako upućuje na slabiju domaću te inozemnu potražnju gdje su nove izvozne narudžbe zabilježile najslabiju stopu rasta u proteklih pet mjeseci.

Podsjećamo kako je u proteklom tjednu PMI indikator sentimenta prerađivačkog sektora Kine pao na najnižu razinu u protekle tri godine. Iako je neslužbena mjera sentimenta pokazala nešto bolju izvedbu, indikator se i u tom slučaju i dalje nalazi ispod razine od 50 bodova odnosno u korekcijskom teritoriju. Kina je jučer smanjila svoja ovogodišnja očekivanja rasta uz objavu kako je usporavanje uvelike posljedica trgovinskog rata sa SAD-om. Preciznije, za razliku od ranije očekivanog rasta BDP-a od 6,5%, kineski je premijer najavio kako očekuju rast u rasponu od 6,0%-6,5%.

Do smanjenja ciljane razine rasta BDP-a dolazi nakon što je Kina u protekloj godini zabilježila rast od 6,6% - najsporija stopa rasta u gotovo tri desetljeća.

Kina se suočava s nizom izazova kao što je rast nenaplativih kredita na najvišu razinu u gotovo 20 godina uz apsolutnu nemogućnost podmirenja duga od dijela korporativnog sektora. Postoje i strahovi kako će usporavanje rasta uskoro početi imati i sve jači učinak na stanovništvo te potencijalno dovesti do socijalnih nemira. Kineski premijer je jučer izjavio kako nesigurnost i nestabilnost očito rastu, baš kao i eksterno kreirani rizici.

S ciljem podrške rastu Kina je najavila smanjenje najviše stope poreza na dodanu vrijednost za tri postotna boda te smanjenje od jednog postotnog boda na nižu stopu poreza s ciljem podupiranja rasta korporativnih zarada te domaćih prerađivačkih kompanija.

U međuvremenu, nakon što je u veljači pao na najnižu razinu u protekle četiri godine, Sentix indikator sentimenta euro zone zabilježio je blagi oporavak u ožujku pri čemu je istraživanje pokazalo kako rast u euro zoni ipak ostaje izuzetno slab.

U prvom trgovinskom danu nakon što je američki predsjednik Trump izrazio želju za slabijim dolarom, američki je dolar ojačao u odnosu na euro bez očitih razloga. Spomenutu izvedbu tako pripisujemo pozicioniranju investitora pred ovotjedni sastanak ECB-a, budući da retorika vodećih članova centralne banke te posljednje objave ekonomskih indikatora potvrđuju naša očekivanja da će ECB morati prilagoditi i službenu retoriku te potencijalno uvesti nove mjere ekspanzivne politike kako bi se stimuliralo gospodarstvo.

Tečaj EUR/HRK jučer je probio razinu od 7,43 kuna za jedan euro. Blago slabljenje domaće valute moglo bi se nastaviti i u sljedeća dva do tri tjedna uslijed nižeg priljeva turističkih deviza te lošijeg vanjskog okruženja koje ne ide u prilog domaćim izvoznicima. Ipak, s obzirom na izuzetno niske tečajne razine u proteklim mjesecima ne isključujemo mogućnost kako bi nešto viša razina tečaja mogla rezultirati zatvaranjem špekulantskih pozicija ili konverzije deviza od strane domaćih hotelijera i izvoznika.

Na današnjoj aukciji trezorskih zapisa, Ministarstvo financija nudi milijardu jednogodišnjih kunskih trezorskih zapisa ususret dospijeću od milijardu i 116 milijuna trezoraca. Imajući na umu izdašan višak kunske likvidnosti u sustavu očekujemo solidan interes investitora te zadržavanje prinosa na aktualnim rekordno niskim razinama od 0,09%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:58