Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Američki dionički indeksi jučer su ostvarili pozitivnu izvedbu

Dionički indeks S&P 500 ostvario je rast od gotovo pet posto
Ilustracija
 Johannes EISELE / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Američki dionički indeksi jučer su ostvarili pozitivnu izvedbu nakon sedam uzastopnih trgovinskih dana korekcije. Dionički indeks S&P 500 ostvario je rast od gotovo pet posto uslijed nadanja investitora da će iščekivane mjere centralnih banaka i vlada diljem svijeta spriječiti značajnije negativne posljedice koronavirusa na svjetsku ekonomiju.

ŠTO TO ZNAČI?

Centralna banka Japana, koji se već nalazi na rubu recesije, reagirala je novim mjerama monetarne podrške ekonomiji usprkos ograničenim resursima koji su joj preostali na raspolaganju. Jučerašnje izjave članova Europske centralne banke sugeriraju kako su nove mjere monetarne relaksacije također moguće, a tržišta očekuju reakciju i od strane američke centralne banke.

Nakon značajnog pada indeksa diljem svijeta u proteklih tjedan dana, čini se kako je određen broj tržišnih sudionika odlučio iskoristiti niže cijene dionica za kupnju. Slično smo vidjeli i početkom veljače nakon inicijalne korekcije dioničkih indeksa te su kroz sljedeća dva tjedna, američki dionički indeksi bilježili gotovo kontinuiran rast sve do širenja zaraze u Europu.

U suštini, investitori ne žele propustiti potencijalan oporavak tržišta nakon značajne korekcije. Hoće li daj oporavak biti privremenog ili trajnog karaktera ovisi o nadolazećim objavama ekonomskih indikatora koje će pokazati koliko su značajne posljedice koronavirusa na pojedine ekonomije.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Nepovoljna ekonomska kretanja u vanjskom okruženju negativno će se odraziti na domaću proizvodnju, izvoz roba te turističke pokazatelje. Primjerice u Italiji, koja je uz Njemačku naš najvažniji trgovinski partner, u veljači je ostvaren sedamnaesti uzastopni mjesec pada aktivnosti u prerađivačkoj industriji te se zemlja nalazi na rubu recesije. Što duže i intenzivnije budu implikacije koronavirusa, to će biti i snažnije ekonomske posljedice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:33