Signalitics

Dnevni pregled tršišta: Indikator sentimenta u Njemačkoj je ostvario rast od 16 bodova

 Ilustracija / Profimedia, Panthermedia

ŠTO SE DOGODILO?

ZEW indikator sentimenta u Njemačkoj je ostvario snažan rast od 16 bodova mjesečno na 26,7 bodova u siječnju čime je dosegnuo najvišu razinu od srpnja 2015. godine. Dodatno, istraživanje je pokazalo kako se poboljšala i procjena aktualne ekonomske situacije u Njemačkoj. ZEW indikator sentimenta za eurozonu je također ostvario značajno poboljšanje u siječnju sa rastom od 14,4 bodova na 25,6 bodova.

ŠTO TO ZNAČI?

Nastavak oporavka ZEW indikatora sentimenta ponajviše je posljedica postignutog trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine što pruža nadu da će negativni učinci trgovinskih neizvjesnosti na Njemačku ekonomiju biti manje naglašeni u nadolazećim mjesecima. Unatoč poboljšanju ekonomskih izgleda, trenutačne razine i dalje upućuju na ispod prosječan rast u narednim kvartalima.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Domaća ekonomija nastavila je bilježiti snažnu ekonomsku izvedbu usprkos usporavanju rasta naših najznačajnijih trgovinskih partnera što dolazi kao posljedica rasta temeljenog na privatnoj potrošnji koja ostaje podržana rastom zaposlenosti, solidnim rastom plaća, rastom kreditne aktivnosti te niskim kamatnim stopama koje olakšavaju teret servisiranja postojećeg i novog duga. Navedeno ipak ne znači da smo imuni na kretanja u našem vanjskom okruženju. Eurozona je naš najznačajniji trgovinski partner i u pogledu izvoza roba i u pogledu izvoza usluga. U nedostatku poboljšanja ekonomske izvedbe, slabosti bi se u narednim kvartalima mogle postupno početi prelijevati i na domaću ekonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:15