Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 indeks prošlog tjedna pao više od 12 posto

Pesimizam investitora posljedica je očekivano snažnih posljedica koronavirusa na poslovanje kompanija i ekonomsku izvedbu diljem svijeta
Ilustracija
 Scott Heins/Getty Images / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Tjedan iza nas protekao je u znaku korekcije vodećih svjetskih dioničkih indeksa koja je nastavljena i u petak. Američki dionički indeks S&P 500 ostvario je pad od preko 12% u toku prošlog tjedna što označava najsnažniju korekciju indeksa od izbijanja svjetske financijske krize u 2008., odnosno 2009. godini.

ŠTO TO ZNAČI?

Pesimizam investitora posljedica je očekivano snažnih posljedica koronavirusa na poslovanje kompanija i ekonomsku izvedbu diljem svijeta. S obzirom da širenje zaraze još uvijek nije obuzdano, nije niti jasno koliko će snažne biti posljedice. Ono što je sigurno jest kako određen broj kompanija već trpi od nedostatka inputa za proizvodnju. Dodatno, niz kompanija je upozorio na očekivano lošije rezultate za prvi kvartal uslijed niže potražnje kao posljedice pesimizma stanovništva i sukladno tome suzdržavanja od potrošnje.

Razlog korekcije pritom nije isključivo koronavirus već i generalno krhko stanje svjetske ekonomije prije izbijanja zaraze. Virus je tako pogoršao već postojeće probleme, odgodio oporavak prerađivačkog sektora diljem svijeta te prijeti dolaskom recesije u pojedine zemlje poput Japana i Italije.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Posljedice za Hrvatsku dolaze iz dva smjera. Kao prvo, nepovoljna ekonomska kretanja u vanjskom okruženju negativno će se odraziti na domaću proizvodnju, izvoz roba te turističke pokazatelje. Na drugom mjestu treba istaknuti značajno širenje bolesti u Italiji koje radi blizine naše obale prijeti narušavanju turističke aktivnosti u pred Uskršnjem periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:38