Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Rast američke zaposlenosti ispod očekivanja

Ilustracija
 /Brendan McDermid / REUTERS

Prošli petak objavljeni podaci o američkoj zaposlenosti u kolovozu pokazali su rast iste od 130 tisuća u kolovozu, dok su tržišta očekivala nešto snažniji rast od oko 160 tisuća. Istovremeno, podaci o kretanjima u prijašnjim mjesecima pokazali su silaznu reviziju od 20 tisuća. U skladu s očekivanjima, stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena na 3,7%.

Unatoč blagom podbačaju u odnosu na tržišna očekivanja, na umu treba imati kako je stopa rasta američke zaposlenosti i dalje iznad dugoročnog trenda te dovoljna da podrži ulazak nove radne snage na tržište rada, odnosno da održi stopu nezaposlenosti na aktualno niskim razinama.

Imajući na umu povoljne objave određenih ekonomskih indikatora kao što je prošlotjedna objava PMI indikatora sentimenta u uslužnom sektoru te s druge strane naglašene slabosti u prerađivačkom sektoru i neizvjesnosti oko ishoda trgovinskog sukoba s Kinom, očekujemo da će Fed sniziti bazični kamatnjak za još 25 baznih bodova na jednom od nadolazećih sastanaka u tijeku ove godine.

Fokus investitora ovaj se tjedan prebacuje na eurozonu gdje je na rasporedu sastanak ECB-a. Sukladno ranijim najavama te nepovoljnim kretanjima ekonomskih indikatora u proteklom periodu, očekujemo da centralna banka snizi depozitnu kamatnu stopu sa -0,4% na -0,6%. Dodatno, izgledno je obnavljanje programa kvantitativnog otpuštanja kao i daljnje usmjeravanje retorike prema dodatnim mjerama monetarne relaksacije.

Industrijska proizvodnja Njemačke zabilježila je pad od 0,6% mjesečno u srpnju. Na godišnjoj razini ostvaren je pad industrijske proizvodnje od 4,2%. Podsjećamo kako su ranije u tjednu objavljeni podaci pokazali snažan pad tvorničkih narudžbi u Njemačkoj iz zemalja eurozone. Sve navedeno samo je posljednji u nizu indikatora koji pokazuju kako je najveća ekonomija eurozone na rubu recesije. U nedostatku oporavka kineskog prerađivačkog sektora i dalje neizvjesnog Brexita, izgledi za njemačku industriju ostaju nepovoljni u kratkom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:02