Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Postignut trgovinski dogovor između Kine i SAD-a

Trgovinski rat SAD-a i Kine bio je glavni uzrok tržišnih neizvjesnosti u protekle dvije godine
Donald Trump i Xi Jinping
 Kevin Lamarque / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Američki i kineski službenici su u petak objavili službenu izjavu o postizanju dugo iščekivanog trgovinskog dogovora. Iako još uvijek postoje određene nesigurnosti vezane uz tehničke i pravne detalje dogovora, ključan faktor je odluka SAD da snizi carine na oko 120 milijardi dolara vrijednosti kineskog uvoza s 15 na 7,5%.

Dogovor uključuje i zaštitu intelektualnog vlasništva, transfer tehnologije, poljoprivredni sektor i financijske usluge te valutno tržište, ali još uvijek nema službenih informacija o detaljima reformi. Dodatno, ovim dogovorom Kina se obvezala na povećanje uvoza američkih roba i usluga u narednim godinama.

ŠTO TO ZNAČI?

Trgovinski rat SAD-a i Kine bio je glavni uzrok tržišnih neizvjesnosti u protekle dvije godine. U nedostatku informacija o budućnosti trgovine između dvije zemlje, mnogi investitori su zauzeli poziciju „stani i čekaj“ čime su odgađana nova ulaganja a svjetska ekonomija našla se pod pritiskom. Dogovor između dvije zemlje implicira kako će tržišta u 2020. godinu ući na nešto sigurnijim temeljima čemu u prilog idu i od nedavno poznati uvjeti izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Trgovinski rat između SAD-a i Kine bio je zasigurno jedan od ključnih faktora koji su doveli do značajnog usporavanja rasta u tekućoj godini, a projekcije vodećih svjetskih analitičarskih kuća impliciraju oporavak istog u narednoj godini pod utjecajem eliminacije trgovinskih neizvjesnosti. Ovo bi moglo biti od ključnog značaja za eurozonu, čija najveća ekonomija Njemačka, se nalazi pod snažnim pritiskom recesije u prerađivačkom sektoru. Ipak, trgovinski dogovor SAD-a i Kine ne znači nužno i eliminaciju nove američke politike protekcionizma. Na umu treba imati i tinjajuće trgovinske poteškoće između SAD-a i Europske unije s kojom SAD ostvaruje drugi najveći trgovinski deficit u razmjeni roba (odmah iza Kine).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:53