Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Nastavljen rast europskih i američkih dioničkih indeksa

Azijski dionički indeksi također su nastavili bilježiti oporavak
Wall Street broker
 Johannes EISELE / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Rast europskih i američkih dioničkih indeksa je nastavljen u utorak te su isti trgovanje zaključili na novim rekordnim razinama. Azijski dionički indeksi također su nastavili bilježiti oporavak te je kineski CSI 300 ostvario rast od gotovo 8% u proteklih šest trgovinskih sesija dok je Hang Seng ostvario rast od oko 5% u istom perioda. Oba indeksa pritom ostaju oko 5% ispod svojih rekordnih razina dosegnutih u siječnju prije nego što je sentiment investitora narušen strahovima od ekonomskih posljedica koronavirusa.

ŠTO TO ZNAČI?

Sentiment investitora oporavio se u proteklim danima te su zabrinutosti oko koronavirusa pale u drugi plan. Potonjem su pomogle i iznad očekivane objave američkih ekonomskih indikatora te iščekivano smanjenje carina na međusobni uvoz roba između Kine i SAD koje bi trebalo stupiti na snagu u petak.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Rejting agencija Moody's je u svom posljednjem izvještaju objavila kako očekuje da će ekonomske posljedice virusa na Europu i SAD biti ograničene i koncentrirane u narednih nekoliko tjedana nakon čega će izblijediti te će se nastaviti s uobičajenom ekonomskom izvedbom.

Ipak, posljedice na samu kinesku ekonomiju će izgledno biti značajnije. Nakon što je Goldman Sachs snizio svoja predviđanja očekivanog kineskog rasta u prvom kvartalu na 4%, Citigroup je u ponedjeljak objavio kako očekuje rast od svega 3,6% nakon što je ekonomija porasla za 5,9% u posljednjem kvartalu prošle godine.

U proteklim danima vijesti vezane uz Coronavirus su bile nešto optimističnije, uz usporavanje rasta broja novih oboljelih u Kini od početka veljače. Ipak, na umu treba imati kako od početka ovog tjedna otprilike pola kineskih provincija, odnosno dvije trećine populacije se vraćaju na posao nakon produljenih praznika poslije lunarne nove godine. Iz tog razloga bit će potrebno pratiti koliko brzo će se ponovno uspostaviti uobičajena poslovna aktivnost i hoće li povećanje broja putovanja rezultirati novim valom oboljenja. Iz spomenutih razloga smatramo kako je potrebno još nekoliko dana a potencijalno i nešto duže kako bi se Coronavirus prestao smatrati prijetnjom po svjetsku ekonomsku aktivnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:56