Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Nastavak jačanja američkog dolara

Ilustracija
 / Profimedia, Panthermedia

Na jučerašnjem sastanku Fed je zadržao bazični kamatnjak nepromijenjenim na razini raspona 1,50%-1,75% u skladu s tržišnim očekivanjima. Vijeće je pritom iz svoje retorike izbacilo izjavu kako pozorno motre inflatorna kretanja te je zamijenilo rečenicom kako očekuju da će se inflacija u srednjem roku kretati u skladu sa ciljem od 2%.

Preniske stope inflacije bile su glavna prepreka snažnijem podizanju bazičnog kamatnjaka u prošloj godini. Jačanje iste u kombinaciji sa postojećim zabrinutostima oko pregrijavanja ekonomije, a posebice uslijed učinaka mjera fiskalne ekspanzije, implicira kako će Fed podići kamatnjak za 50-75bb u nastavku godine pri čemu tržišta anticipiraju prvo podizanje na sljedećem sastanku Fed-a koji je na rasporedu 12-13. lipnja.

Američki dionički indeksi bilježili su pozitivnu izvedbu nakon objave odluke Fed-a, a da bi u posljednjem satu trgovanja došlo do rasprodaje koja je izvedbu istih pogurala u negativan teritorij. Najveći pad pritom je zabilježen u sektoru telekomunikacija i potrošačkih dobara, dok je energetski sektor jedini zabilježio pozitivnu izvedbu zahvaljujući rastu cijene nafte.

Istovremeno, očekuje se da će SAD se zadužiti za dodatnih 3,9 milijardi dolara na financijskih tržištima kako bi se financirale rastuće potrebe države za financiranjem. Porast duga koncentriran je na izdanjima kraćeg roka dospijeća gdje se očekuje da će se obujam 2-godišnjih i 3-godišnjih obveznica povećati za milijardu dolara mjesečno a najavljeno je i izdavanje 2-mjesečnih trezorskih zapisa. U svijetlu navedenog izgledno je daljnje sužavanje spreada između kratkoročnih i dugoročnih američkih prinosa, a što je dio tržišnih sudionika protumačio kao naznake nadolazeće recesije.

Od podataka investitori su popratitili jučerašnju objavu američke ADP zaposlenosti za travanj koja pokazuje da je zaposlenost u privatnom sektoru zabilježila rast od 204.000 te time nadmašila tržišna očekivanja a implicira i potencijalno uzlazne pritiske na objavu podataka o konačnoj zaposlenosti koji su na rasporedu sutra.

S druge strane Atlantika, objavljeni podaci o rastu Euro zone u prvom kvartalu 2018. potvrdili su nedavne tržišne zabrinutosti oko usporavanja ekonomije. Naime, u skladu s tržišnim očekivanjama rast Euro zone usporio je za 0,2pb na 2,5% u prvom kvartalu, a na što su upućivale i nedavne objave ekonomskih indikatora. Podsjećamo pritom kako je čelnik ECB-a Draghi u svom prošlotjednom izlaganju izrazio zabrinutosti oko istog te iako smatra kako velik dio odgovora leži u privremenim faktorima (štrajkovi, kasniji Uskrs i hladnije vrijeme) činjenica da je usporavanje vidljivo diljem sektora i ekonomija Euro zone zahtijeva opreznost.

Pozitivna izvedba američkog dolara nastavila se jučer u toku dana pri čemu se parom EUR/USD trguje na najnižoj razini u toku ove godine. Snažniji dolar podržan je jučerašnjom retorikom Fed-a koja podržava nastavak kretanja inflacije prema srednjoročnom cilju od 2% što implicira nastavak umjerenog tempa podizanja bazičnog kamatnjaka u toku ove godine.

Istovremeno, nešto lošije objave ekonomskih indikatora Euro zone u kombinaciji sa i dalje niskim stopama inflacije impliciraju kako će monetarna politika ECB-a još dulje vremena zadržati ekspanzivni karakter. U nastavku dana investitori će popratiti objavu potrošačkih cijena Euro zone u travnju gdje se očekuje zadržavanje stope rasta na 1,3% godišnje dok bi 'core' inačica inflacije koja isključuje kretanje cijena volatilnijih komponenti kao što su hrana i energija mogla usporiti za marginalnih 0,1pb na 0,9%.

Jučerašnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi proteklo je u mirnom tonu uz ukupan redovni promet dionicama od 5,5 mil. HRK pri čemu je Crobex zabilježio rast od 1,03% nošen pozitivnom izvedbom izdanja Podravka d.d. (+3,81) te izdanjem društva Valamar Riviera d.d. (RIVP) koje je bilo najtrgovanije izdanje na prometu od 2,2 mil. HRK i uz rast cijene od 2,68%.

Na jučerašnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstvo financija je prihvatilo sve pristigle ponude i plasiralo 502 mil. HRK jednogodišnjih trezorskih zapisa čime je nadmašen plan izdanja od 400 mil. HRK te ukupno dospijeće od 409 mil. HRK dok se prinos zadržao nepromijenjenim na 0,09%.

Sljedeća aukcija će se održati 22. svibnja kada dospijeva 400 mil. HRK zapisa te 20 mil. EUR trezorskih zapisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:47